W sobotę Kristi zaprosiła nas na obiad z okazji urodzin mojej przyjaciółki Irenki. Długo zastanawiałyśmy się , gdzie można dobrze zjeść w Bielsku i w końcu postanowiłyśmy pojechać do restauracji Trattoria DA Tadeusz, gdzie parę lat temu Magda Gessler zrobiła rewolucję ! Już po wejściu pomyślałyśmy , że chyba jest nieźle, bo prawie wszystkie stoliki zajęte ( nasz rezerwowaliśmy tel.). I muszę przyznać, że nie pomyliłyśmy się. Wszystkie dania bardzo nam smakowa...
Z mojej podróży do Francji przywiozłam oczywiście trochę serów. Część z nich kupiłam będąc jeszcze w Alpach, od tamtejszych górali. Sery stały się świetnym pretekstem do tego, aby zaprosić przyjaciół na serową kolację i w "towarzystwie" czerwonego wina powspominać i poopowiadać o moich wrażeniach z wyjazdu.
Wieczór był udany, było bardzo wesoło, oglądaliśmy zdjęcia, a ja opowiadałam o ciekawych, ale też i o zabawnych wydarzeniach jakie mnie spotkały ...
Zobaczcie co znalazłam .... przeglądałam strony w internecie i nagle wyskoczyły mi takie bałwanki, a idzie zima i przydadzą się takie akcenty na naszych stołach ! Przygotowanie takich bałwanków jest dosyć proste jak widzicie! Jestem tylko ciekawa z czego są guziczki ? Może ktoś ma jakiś pomysł ? Piszcie proszę....
...
Wielu z Was na pewno się zastanawia o co tu chodzi ? Co to są krężałki, przez moją mamę nazywane kryżałkami ! Otóż zaraz wyjaśnię.... Krężałki to małe kapustki ukiszone w całości lub w połówkach. Znane są od wielu pokoleń tu na wschodzie Polski - są fantastycznym dodatkiem do drugiego dania zamiast np ogórków kiszonych. I z krężałkami jest tak, że albo je polubicie i każdego roku jesienią będziecie je smakować, albo wcale nie przypadną Wam do gustu. Po prostu...