Jakiś czas temu znalazłam taką stronę z tematu "kulinarne", która zwróciła moją uwagę , a właściwie przyznam, że mnie zachwyciła. Pomysły na różne potrawy są proste , ciekawe i świetnie przedstawione w formie krótkich filmików. Będę co jakiś czas wybierała dla Was te, które będę uważała za warte przedstawienia. Oczywiście to będzie moja opinia, ale bardzo chętnie zapoznam się też z Waszymi opiniami.
Dzisiaj pierwszy filmik strony TASTEMADE i różyczki...
Już kilka miesięcy temu znalazłam tego bloga : ciasnakuchnia.com . Najpierw zachwyciły mnie zdjęcia o bliskiej mi tematyce, a dopiero potem zaczęłam przeglądać przepisy kulinarne. Teraz kiedy znalazłam przepis na pierogi, gdzie do farszu dodana jest pokrzywa od razu mnie zachwycił ! Pokrzywa majowa jest najzdrowsza..... i pamiętam ją z dzieciństwa ! Moja babcia Olga robiła ją a la szpinak z jajkiem i czosnkiem, ale też dodawała do sałatek i oczywiście do farszu do pierogów...
Każda z nas ma jakiś pomysł i styl, jeśli chodzi o nakrycie stołu wielkanocnego. Moje ulubione kolory na to święto, to oczywiście kolory zbliżającej się wiosny. Najczęściej można u mnie z tej okazji zobaczyć dużo bieli, żółci i zieleni. Przed chwilą znalazłam, taki w charakterze podobny do mojego stołu i Wam przedstawiam. Te święta to dla mnie zapach wiosny, a więc już wychodząc z tego założenia musi być słonecznie, radośnie i świeżo na stole. Dodatkowo ...
Jak dobrze, że mam bloga.... a więc wszyscy moi przyjaciele i znajomi, którzy każdego roku proszą mnie po raz kolejny o przepis na sos do jajek mojej mamy ( trochę uproszczony) - podaję go tu na łamach Mandarynki. Przygotujcie więc :
słoik ogórków konserwowych ( ja używam f-my Krakus)
puszka groszku zielonego, jeśli lubicie ( może być bez )
ser żółty ok.40 dkg
rzodkiewka, szczypiorek
gałka muszkatołowa
śmietana 12% (3 duże kubki)
majonez kielecki
sól...
Hellozdrowie.pl ....to nowa strona , gdzie odkryłam niezwykłe i ciekawe przepisy połączone z bardzo profesjonalną oprawą fotograficzną. Przytaczam tu jeden z nich, może Was zaciekawi . Warto zajrzeć na tą stronę ! A zatem cyt. : Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i s...