Wielu z Was na pewno się zastanawia, o co tu chodzi ? Co to są te krężałki, przez moją mamę nazywane kryżałkami ?! Otóż zaraz wyjaśnię…. Krężałki to małe kapustki ukiszone w całości lub w połówkach. Znane są od wielu pokoleń tu na wschodzie Polski – są fantastycznym dodatkiem do drugiego dania zamiast np ogórków kiszonych. Z krężałkami jest tak, że albo je polubicie i każdego roku jesienią będziecie je smakować, albo wcale nie przypadną Wam do gustu. Po...
Uffff....jak gorąco ! Ostatnie upały dają się we znaki , przynajmniej ja nie najlepiej je znoszę, a ma być jeszcze cieplej ! Cóż - warto w taki czas zabezpieczyć się na różne sposoby, żeby łatwiej było przetrwać i nie męczyć swojego organizmu. Przede wszystkim trzeba dostarczać do organizmu dużo płynów ! Ja niestety mam z tym problem i muszę używać podstępów, aby coś oprócz kawy wypijać ! Ostatnio odkryłam nowy napój , z kwiatów czarnego bzu ! Bardzo zdrowy, ...
Gdybym tego nie spróbowała osobiście, to nigdy nie napisałabym nic na ten temat ! Herbata miętowa - może parę razy do roku zaparzałam sobie taką herbatkę - jednak bez większego entuzjazmu ! W ogóle nie należę do smakoszy herbaty i tylko od czasu do czasu wypijam jakąś ziołową , aby wzmocnić swój organizm ! Ze wszystkich takich herbatek najbardziej lubię aromatyczny zapach mięty i w zasadzie nie koniecznie musiałabym ją pić - wystarczyłoby mi tylko powąchać i...
Sezon truskawkowy trwa , a przepisów i pomysłów - co można zrobić z tych pysznych owoców....dużo w internecie ! Ja jestem zwolenniczką polskich owoców i najbardziej je lubię - kiedy trwa na nie sezon ! Truskawki - tu na Roztoczu- mają wciąż smak truskawek, które pamiętamy z dzieciństwa . Są może niezbyt duże , ale aromat i smak cudowny. Zjadam je każdego dnia solo bez dodatków takich jak cukier i śmietana, ponieważ są niesamowicie słodkie i aromatyczne! R...
Zapomniałam napisać o pokrzywie, chociaż maj się już kończy, a podobno ta piekąca roślinka w maju ma najwięcej właściwości. Właśnie dzisiaj na obiad ją przygotowuję ! Tym razem wg przepisu ze strony kulinarnej : www.beszamel.pl Oczywiście zerwałam ją obok mojego wiejskiego domu tuż nad rzeczką ! Tu - wolna od cywilizacji i zanieczyszczeń rośnie " czyściutka" i gotowa do spożycia , ale też do wysuszenia na potem. Ważne : najlepiej zrywać górne listki, bo podobno...