Wiosenna zupa z pokrzywy….
Kuchnia, Ogólna |
Zapomniałam napisać o pokrzywie, chociaż maj się już kończy, a podobno ta piekąca roślinka w maju ma najwięcej właściwości. Właśnie dzisiaj na obiad ją przygotowuję ! Tym razem wg przepisu ze strony kulinarnej : www.beszamel.pl Oczywiście zerwałam ją obok mojego wiejskiego domu tuż nad rzeczką ! Tu – wolna od cywilizacji i zanieczyszczeń rośnie ” czyściutka” i gotowa do spożycia , ale też do wysuszenia na potem. Ważne : najlepiej zrywać górne listki, bo podobno są najzdrowsze !
Pokrzywa na zupę powinna być młoda, a najlepiej wybierz tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na zupę z pokrzywy.
Składniki
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 listki laurowe , mielone ziele angielskie
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- masło i śmietana do zabielenia
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK PO KROKU :
- Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego “pieczenia”).
- W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
- Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym
pieprzem.
- Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
- Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.
Ja zupy z pokrzywy nigdy nie robiłam ale za to często dodawałam młode listki do sałaty , podkręcają smak :). Polecam także “biczowanie pękiem młodych pokrzyw bolących stawów. Co prawda piecze….ale tylko przez chwilę a później czuje się przyjemne, ciepłe mrowienie w bolących miejscach.Pomaga !!!!
Aż spróbuję ,nigdy nie jadłem zupy z pokrzywy