Wróciłam na roztoczańskie łono…

Ogólna, Pamiętniki EK, Podróże |

 Wróciłam na roztoczańskie łono…

Dwa dni temu wróciłam do mojego wiejskiego świata. Bardzo zmieniła się aura, wyjechałam ze słonecznych gór, a tu przywitał mnie -10 st mróz…na szczęście tylko w nocy! Budzą mnie beżowe poranki ( taki kolor przeważa w naturze wokół domu), na tarasie mnóstwo ptaków zajadających owoce dzikiego wina! Noszę się z zamiarem napisania postu: co mi leży na duszy, jak zakręciło się moje życie i co sadzę o tym co się dzieje w ogóle…ale jeszcze nie dzisiaj.

To nie lenistwo…

To nie lenistwo kochani, ale nadmiar obowiązków…równolegle obok moich gospodarczych prac ( a na wsi jest ich o wiele więcej, łącznie z paleniem w piecach),  to cały czas zmagam się z zakupami dot. mojej firmy. Sytuacja na rynku przez pandemię jest niezwykle utrudniona, więc większość rzeczy idzie jak “krew z nosa”…Zostały mi już tylko dwie pozycje do zakupienia, mam nadzieję, że wkrótce je zrealizuję…i odzyskam czas, który gdzieś zwiał!!! A ja tak kocham spokojne wiejskie życie…o ironio…tego spokoju najbardziej mi teraz potrzeba!

Takie obrazy wprowadzają harmonię i spokój, więc z przyjemnością je chłonęłam:

To jezioro Międzybrodzkie, jego czysta tafla uspokajała mój umysł i moje myśli…

Cieszę się, że miałam okazję tu pobyć ( Apartamenty w Kurort-Kozubnik) w tych trudnych czasach. Sytuacja nie jest wesoła, ludzie tracą bezpieczeństwo zostając bez środków do życia ! To straszne …tracą pracę moi znajomi , przyjaciele, ich dzieci…Kieruję moje ogromne współczucie w ich kierunku i staram się ich wspierać jak tylko potrafię. Mam nadzieję, że już wkrótce – na przekór logice –  wszystko odmieni się na dobre! Dzisiaj nawet piękno przyrody zaczyna być zbyt małym pocieszeniem w obliczu tego wszystkiego, co się dzieje…Nie poddawajmy się mimo wszystko i szukajmy nowych rozwiązań! Jestem ciekawa, jak Was dotyka ta cała sytuacja ?

Najważniejsze w tym wszystkim jest nasze zdrowie, więc starajmy się je chronić za wszelką cenę stosując środki bezpieczeństwa. Aby oderwać się od rzeczywistości posyłam jeszcze parę zdjęć z wyjazdu i ciekawy przepis na wodę czosnkowa, którą przysłała mi Hania:

Poniżej dryfujące dzikie kaczki:

 

Kiedy zaczyna się jesień…

Muszę przyznać, że kiedy zaczyna się jesień, mam ogromny apetyt na czosnek! Zajadałam go przez miesiąc- albo i dłużej- niemal każdego dnia i…stop ! Mój organizm już go nie chce! Chyba wziął sobie to, co potrzebował i nawet sam widok czosnku odpycha mnie…więc robię przerwę. Za jakiś czas zrobię sobie wodę czosnkowa, bo dlaczego nie, skoro może pomóc. Posyłam Wam przepis, może ktoś z Was już ją pije? dajcie znać!

A tym czasem, życzę udanego weekendu…na przekór wszystkiemu!!!

SZCZEPIONKA NA COVID-19. 

KAŻDA OSOBA MA JĄ W DOMU.
Zacznę od pytania.
Czy wiesz, że medycyna z Taszkentu była najbardziej zasłużoną i najbardziej zaawansowaną medycyną w byłym ZSRR? Podczas drugiej wojny światowej w Taszkencie powstał cały kwiat radzieckiej, medycznej myśli naukowej. Wiosną 2020 roku, u szczytu pierwszej fali pandemii, opublikowali oni naukowo uzasadnione i niezwykle przydatne informacje na temat COVID-19 dla całego świata.⠀
BARDZO WAŻNE, ABY KAŻDY WIEDZIAŁ! 
Taszkent. 21.03.2020
Dr nauk medycznych Shukhrat KHALILOV
Głównym zagrożeniem związanym z wirusem COVID-19 jest to, że przede wszystkim wpływa on na układ odpornościowy. I dopiero wtedy, po drugie, oddziałuje na tkankę płucną.
Opóźnienie w czasie między tymi dwiema falami ataku jest dokładnie tym, co nazywamy „okresem inkubacji”. Często używamy słów takich jak „silna” lub „słaba” odporność. Jednak zwykli ludzie praktycznie w ogóle nie wiedzą, co to jest.
Postaram się wyjaśnić mechanizm wpływu wirusa COVID-19 na organizm człowieka w jak najbardziej uproszczony i przystępny sposób w formie pracy dyplomowej.
80% całego układu odpornościowego koncentruje się w warstwie śluzowej i podśluzowej jelita cienkiego w postaci tkanki limfatycznej i jej nagromadzeń – tzw. kępek Peyera.
Tkanka limfoidalna wytwarza przeciwciała (limfocyty T-, B-, G- itp.), A także różne typy immunoglobulin. Przeciwciała przez układ limfatyczny dostają się do żyły głównej dolnej, serca i po przejściu przez krążenie płucne, dostają się do krążenia ogólnoustrojowego i są przenoszone po całym ciele. W ten sposób wzmacnia się odporność tkanek, w tym odporność tkanki własnej płuc.
COVID-19, mieszając się z pokarmem podczas posiłków, przedostaje się do jelit i zaczyna niszczyć tkankę limfatyczną. W rezultacie dotknięta tkanka limfoidalna przestaje wytwarzać limfocyty i immunoglobuliny. W ten sposób układ odpornościowy zostaje zniszczony, w wyniku czego odporność tkanek w płucach zostaje znacznie osłabiona.
Od tego momentu rozpoczyna się druga fala ataku koronawirusa na już niezabezpieczoną tkankę płuc, która objawia się ciężkim zapaleniem płuc, które kończy się śmiercią. Obecnie wszystkie działania antyepidemiczne mają na celu zapobieganie przedostawaniu się koronawirusa do płuc, co w zasadzie jest niezwykle kosztowne i praktycznie nieskuteczne. A wszystkie środki terapeutyczne mają na celu wyłącznie zwalczanie powikłań, w postaci zapalenia płuc.
Należy rozumieć, że COVID-19 będzie zagrożeniem przez wiele lat i dziesięcioleci. To, co mamy dzisiaj, to to tylko pierwsza fala pandemii. A takich fal będzie wiele. Jednocześnie wszelkie działania profilaktyczne i terapeutyczne ukierunkowane są na koronawirusa zlokalizowanego w płucach, podczas gdy nie ma wpływu na koronawirusa w jelitach. Innymi słowy, „wózek jest umieszczony przed koniem”.
Istnieje wiele produktów naturalnych, które mają nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także bezpośrednio wpływają na wirusy, zabijając je. Najbardziej skuteczny pod tym względem jest CZOSNEK. A jeśli codziennie pijesz 2/3 szklanki naparu z czosnku, wtedy natychmiast (!) wchodzi do jelita cienkiego i natychmiast zaczyna zabijać COVID-19 (!)!
Daje to następujące efekty:
– „zabity” COVID-19 przestaje niszczyć tkankę limfatyczną jelita cienkiego. Dzięki temu tkanka limfoidalna nadal funkcjonuje prawidłowo, tj. produkuje przeciwciała i immunoglobuliny;
– uszkodzony układ odpornościowy szybko się regeneruje i wzmacnia, co prowadzi do znacznego wzrostu odporności tkankowej w tkance płucnej. Powstaje bariera nie do pokonania dla COVID-19, ale także dla drobnoustrojów (gronkowców itp.) oraz grzybów, które również stwarzają istotne zagrożenie w przypadku koronawirusowego zapalenia płuc;
– pod wpływem „wody czosnkowej” w jelicie cienkim rozwija się bardzo ciekawy łańcuch zdarzeń. „Zabity” i osłabiony przez „wodę czosnkową” COVID-19 to nic innego, jak naturalna szczepionka, powstaje naturalnie w ludzkim ciele. Jak wiadomo, stworzenie sztucznej szczepionki wymaga super wyposażonego i bardzo kosztownego laboratorium oraz pracy wysoko wykwalifikowanego personelu. Prace nad stworzeniem sztucznej szczepionki trwają 6-9 miesięcy, a produkcja przemysłowa jest kosztowna i czasochłonna. Po spożyciu „wody czosnkowej” w jelicie cienkim tworzy się naturalna szczepionka w 30-40 minut i całkowicie za darmo;
– naturalna szczepionka zaczyna aktywnie tworzyć swoistą odporność przeciwko COVID-19.
Tym samym łańcuch destrukcyjnych patologicznych wydarzeń w organizmie człowieka, wywołanych przez COVID-19 zostaje przerwany i zniszczony na samym początku i nie ma kontynuacji. Ciało w najbardziej naturalny sposób, tak by rzec, w zaplanowany sposób, walczy i pokonuje COVID-19. Jednocześnie całkowicie wykluczony jest awaryjny i stresujący tryb walki organizmu, bo przeciwdziała wirusowi w zaplanowany sposób. W rezultacie epidemia, która powstała, ustaje w ciągu kilku dni.
Biorąc „wodę czosnkową” jako podstawowe zalecenie antyepidemiczne, to można go zastosować w ciągu jednego dnia w całym kraju, wśród całej populacji. Podstawowy patogenny substrat morfologiczny zniknie całkowicie w ciągu jednego lub dwóch dni.
Sposób przygotowania „wody czosnkowej” jest niezwykle prosty.
1. Jeden (!) Obrany ząbek czosnku przecina się na pół w kierunku poprzecznym, umieszcza w porcelanowym litrowym imbryku i napełnia wodą o temperaturze pokojowej. Odbywa się to rano.
2. Wieczorem „woda czosnkowa” jest gotowa do użycia.
2/3 szklanki należy wypić 3-4 godziny po ostatnim posiłku, wieczorem, przed snem.
3. Następnego dnia należy powtórzyć procedurę przygotowania „wody czosnkowej” ze świeżym ząbkiem czosnku.
4. Kontynuuj picie wody czosnkowej przez jeden miesiąc.
W tym czasie ukształtuje się swoista odporność na COVID-19. Przeczytaj więcej o funkcjonowaniu ludzkiego układu odpornościowego (R. M. Khaitov, B. V. Pinegin.) To jest osoba, która napisała pierwszy lub jeden z pierwszych podręczników o immunologii)
P.S. 1. Nie wiem jak Ty, ale poszedłem zrobić wodę czosnkową)
P.S 2. Rozpowszechniaj wśród rodziny i przyjaciół, w grupach i społecznościach, jeśli naprawdę chcesz pomóc nam wszystkim być zdrowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *