Słodki zapach malin – humus dyniowy
Kuchnia, Ogólna |
Słodki zapach malin – to cudownie pachnący malinami blog kulinarny prowadzony przez koleżankę mojej młodszej córki Natalii. Warto zajrzeć tam od czasu do czasu i zobaczyć jakie ciekawe przepisy proponuje Wiola. Ten dzisiejszy wydał mi się idealny na teraźniejszą porę roku, kiedy dyni u nas dostatek , a humus z niej w towarzystwie ciecierzycy stanowi nie tylko zdrową, ale też ciekawą kompozycję smakową :
Moja przyjaźń z ciecierzycą stale trwa 🙂
Jesień w pełni! stragany uginają się pod ciężarem dyni, więc postanowiłam tym razem połączyć ciecierzycę z dynią 🙂 humus wyszedł pyszny i niewątpliwie zachwyca swoim kolorem! 🙂
1 słoik ciecierzycy (400g po odsączeniu)
300g pure z dyni
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 dużej cytryny
4 łyżki pasty tahini
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
oliwa z oliwek (do nadania dobrej konsystencji)
Wszystkie składniki (poza oliwą z oliwek) wkładamy do misy melaksera i miksujemy na wysokich obrotach. Gdy masa zacznie się robić gładka, dolewamy stopniowo oliwę aby humus stał się gładki i kremowy.
Dodaj komentarz