Słodki zapach malin – humus dyniowy

Kuchnia, Ogólna |

Słodki zapach malin – to cudownie pachnący malinami blog kulinarny prowadzony przez koleżankę mojej młodszej córki Natalii. Warto zajrzeć tam od czasu do czasu i zobaczyć jakie ciekawe przepisy proponuje Wiola. Ten dzisiejszy wydał mi się idealny na teraźniejszą porę roku,  kiedy dyni u nas dostatek , a humus z niej w towarzystwie ciecierzycy stanowi nie tylko zdrową,  ale też  ciekawą  kompozycję smakową :

dyniowy HUMUS

Moja przyjaźń z ciecierzycą stale trwa 🙂
Jesień w pełni! stragany uginają się pod ciężarem dyni, więc postanowiłam tym razem połączyć ciecierzycę z dynią 🙂 humus wyszedł pyszny i niewątpliwie zachwyca swoim kolorem! 🙂

1 słoik ciecierzycy (400g po odsączeniu)
300g pure z dyni
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 dużej cytryny
4 łyżki pasty tahini
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
oliwa z oliwek (do nadania dobrej konsystencji)

Wszystkie składniki (poza oliwą z oliwek) wkładamy do misy melaksera i miksujemy na wysokich obrotach. Gdy masa zacznie się robić gładka, dolewamy stopniowo oliwę aby humus stał się gładki i kremowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *