Sezon dyniowy czas zacząć….

Kuchnia |

Czas na dynie…. krem z dyni wg. przepisu Ewci z Lublina

zupa-dyniowa
Tak jak obiecałam, póki pamiętam jeszcze ten pyszny smak kremu- zupy dyniowej, jedzonej w Jedlance, podaję Wam przepis. Myślę, że nie jest skomplikowany i każdy może ją zrobić !

Składniki:
1. 1kg miąższu z dyni ( bez pestek i skóry )
2. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
3. 4 małe ziemniaki
4. 1 malutka papryczka chili lub pół malutkiej łyżeczki sproszkowanej ( uważajcie, żeby nie przesadzić – lepiej dać mniej, a potem ew. dołożyć )
5. 2-3 ząbki czosnku
6. ok 4 cm imbiru świeżego
7. pestki dyni
8. łyżka oliwy, sól, pieprz, 0,5 szklanki śmietany 30% lub 18 %

images

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy rozdrobniony czosnek, imbir, pokrojone ziemniaki i dynię.
Mieszając dusimy ok 5 minut , następnie wlewamy bulion i gotujemy ok 30 min. Na koniec wszystko miksujemy, doprawiamy i dodajemy śmietanę. Ja daję do takich zup kremową śmietankę 30%, Ewcia dała 18% i też była znakomita !
Tuż przed podaniem posypujemy prażonymi pestkami dyni, które rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Ciągle mieszamy, aby ich nie spalić. Jeśli są lekko brązowe szybko przekładamy je do np. miseczki i są gotowe do posypania.

Zupa jest pyszna i bardzo zdrowa. Dobra na chłodne dni, kiedy potrzebujemy coś na rozgrzewkę!
Ewcia mrozi ją w pojemnikach ( bez śmietany) i potem jest jak znalazł w razie potrzeby.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim smacznego!!!

SEZON DYNIOWY ROZPOCZĘTY !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *