Miód z pokrzywy…?!

Kuchnia, Ogólna, Pokochaj Roztocze, Zdrowie i Uroda |

Miód z pokrzywy…?!

Zaczął się teraz czas obfitujący w różne dobra naturalnej  apteki. Trudno nie skorzystać z propozycji, które teraz oferuje natura. Dobrze wiemy, ile kosztują dzisiaj lekarstwa…Robię to niemal każdego roku, ale tym razem trochę ograniczę: nie będę zbierać młodych pędów sosny i robić miodu z mniszka lekarskiego, bo zostały mi spore ilości z ub. roku. Ominęły mnie przeziębienia  i grypy, więc wszystko mi zostało. Teraz nastawiam się na dobroczynną dla naszego zdrowia pokrzywę i przesyłam kilka pomysłów, co można z niej zrobić. Może macie swoje przepisy, to proszę napiszcie o tym w komentarzach…

Pokrzywa wciąż na topie…

Pokrzywa wciąż na topie…Teraz to jej najlepszy czas, pod kątem bogactwa w witaminy. Korzystajmy więc, bo zalet ma dużo, jest dostępna dla każdego i do tego za darmo.  Dzisiaj znalazłam przepisy na miód z pokrzywy, bardzo mnie zainteresowały, bo po raz pierwszy o czymś takim się dowiedziałam. Już wcześniej podawałam te przepisy, ale dzisiaj kiedy zdrowie i odporność stały się w naszym życiu najważniejszym priorytetem – korzystajmy z dobrodziejstwa natury.

Pokrzywa zwyczajna….(kilka informacji z www.cefarm24.pl)

Co skrywa w sobie pokrzywa?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest pospolitą byliną występującą na sześciu kontynentach. Opisywana roślina może mieć korzystny wpływ na zdrowie z powodu zawartych w niej składników odżywczych. Zacznijmy od witamin, z których słynie główna bohaterka dzisiejszego wpisu. Pokrzywa dostarcza witaminy C, która przede wszystkim wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z ciała, a także stymuluje metabolizm, co z kolei przekłada się na lepsze trawienie.

Wśród składników, w które obfituje pokrzywa, mamy też witaminy z grupy B oraz witaminę K. Ta ostatnia działa pozytywnie na krzepliwość krwi, gojenie ran oraz zapewnia odpowiednią mineralizację kości. Ziele jest również źródłem glikozydów flawonoidowych, które – poprzez stymulowanie neutrofili – wspierają system immunologiczny w zwalczaniu infekcji. Do tego zestawu należy dodać również składniki mineralne, przede wszystkim krzem, żelazo, jod, fosfor, magnez, potas i wapń. Listę składników drzemiących w jej składzie uzupełniają m.in. fitosterole, flawonoidy, sole mineralne, olejki eteryczne i kwasy organiczne.

Jestem ciekawa, czy ktoś robił już taki miód ?

Miód z pokrzywy – jak go zrobić i na co pomaga?

Do zrobienia miodu z pokrzywy potrzebny jest 1 kg pokrzywy, którą mielimy przez maszynkę, potem dodajemy 1 l wrzątku. Po godzinie wyciskamy sok, zagotowujemy i dodajemy około 0,5 kg miodu mieszamy i rozlewamy do słoiczków (zalecane jest pasteryzowanie przez ok. 15 minut). Miód można stosować profilaktycznie przy przeziębieniach, grypie i podobnych infekcjach. Stosować 2-3 razy dziennie po 1 łyżce, przez 2-3 tygodnie. Kuracja 1-2 razy na kwartał.

Najbardziej optymalna proporcja:

1 część wyciśniętego soku z pokrzywy + 4 części miodu

Drugi przepis – ten mi bardziej przypadł do gustu:

Szklankę młodych listków pokrzywy z łodyżkami przelewamy wrzątkiem na sicie ( oczywiście, jeśli listki parzą). Następnie po ostudzeniu, odsączamy z wody i bardzo dokładnie osuszamy! To bardzo ważne, żeby miód po zamknięciu dobrze się zakonserwował. Gdy pokrzywa będzie już całkiem sucha, wrzucamy ją razem z miodem ( Ok 1,5 szklanki miodu) do misy miksera i całość miksujemy. Potem przelewamy do słoiczków, trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

P.S.

U mnie wiosna jeszcze nieśmiało maluje swoje obrazy…Jest bardzo ostrożna, w nocy mieliśmy dzisiaj -5st. Mam nadzieję, że od jutra wszystko się zmieni…idzie ciepło!

Cieszmy się każdym dniem…zaufajmy, że wszystko będzie tak, jak ma być! Radosnego weekendu kochani!

 

 

 

4 odpowiedzi na “Miód z pokrzywy…?!”

  1. Alicja pisze:

    Witam serdecznie!

    Zioła lecznicze to takie skarby natury, które od wielu lat są stosowane przez ludzi w celu poprawy zdrowia i samopoczucia. Jak to dobrze, że wiedza o korzystaniu z mocy świata roślin była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Obecnie walory lecznicze ziół są stosowane dla zdrowia, dla urody i dla smaku jako przyprawy w kuchni .
    Przeczytałam gdzieś, że podobno 70 – 95% ludzi z krajów rozwiniętych korzysta z tradycyjnej medycyny ludowej. Dostępne obecnie suplementy diety, w większości też bazują na produktach prosto z natury. Polskie ziołolecznictwo obejmuje około 200 gatunków roślin leczniczych, stosowanych w praktyce. Polska ma ogromny udział w światowej produkcji ziół bo pokrywa 16-20% globalnego zapotrzebowania. Prawie 20% stanowią zioła pochodzące z naturalnych stanowisk a pozostałe 80% to zioła pochodzące z upraw (ok. 60 gatunków).

    W tradycyjnej medycynie ludowej uważa się, że siła lecznicza roślin zależy min. od tego, kiedy zostały zebrane.
    Rośliny lecznicze powinny być zbierane wyłącznie w pogodne, bezdeszczowe dni, już po obeschnięciu porannej rosy.
    Natomiast kłącza i korzenie roślin leczniczych,można zbierać niezależnie od pogody ale zawsze w spoczynku rośliny, czyli od późnej jesieni do wiosny.
    Przy zbiorach liści uważano, aby nie były one porażone przez pasożyty lub w inny sposób uszkodzone. Zbierano liście żywo zielone, przeważnie bez ogonków liściowych.
    Kwiaty roślin zbierano w początkowej fazie ich kwitnienia lub w pełni kwitnienia, a pączki roślin na wiosnę, gdy stają się lepkie. Owoce zbierano w początkowej fazie dojrzewania,
    ale nie w stanie przejrzałym.

    “Przepisy do wykorzystania:
    Sałatka z pokrzywy – na sałatkę z pokrzywy potrzebne będą:
    – liście pokrzywy (dużo) – najlepiej zbierać około 30-centymetrowe wierzchołki przed kwitnieniem pokrzyw
    – natka pietruszki
    – jogurt naturalny
    – sok z cytryny
    – sól/cukier
    Przygotowanie sałatki z pokrzywy:
    Mniej więcej 100 g liści pokrzywy zalewamy po umyciu szklanką przegotowanej, chłodnej wody i moczymy przez 15 minut.
    Następnie pokrzywę odcedzamy i kroimy drobno na małe kawałki. Do posiekanych liści pokrzywy dodajemy łyżkę stołową posiekanej zielonej pietruszki.
    Tak powstaje baza do wiosennej sałatki z pokrzywy. Sos przyrządzamy o z dwóch łyżek jogurtu naturalnego i jednej łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny – do smaku sos możemy posłodzić lub posolić. Na koniec zalewamy sałatkę sosem i całość mieszamy. Smacznego!

    Nalewka z liści pokrzywy:
    – 0,5 l soku z pokrzywy,
    – 500 ml wódki 40-procentowej,
    – 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
    – 50 g płynnego miodu.
    Chcąc zrobić nalewkę z liści pokrzywy, należy najpierw przygotować sok. Aby uzyskać 0,5 litra soku trzeba zerwać 1 kg świeżych liści , dokładnie zblendować, a następnie przefiltrować przez gazę. Eksperci medycyny naturalnej zlecają połączyć sok z wódką, spirytusem i miodem, a następnie odstawić na minimum 3 tygodnie.
    Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Fitoterapeuci zalecają spożywanie tych leczniczych nalewek w ilości nie większej niż 20 kropel dziennie przez okres maksymalnie dwóch miesięcy. Po tym czasie należy zrobić miesięczną przerwę i można ponownie rozpocząć kurację.

    Nalewka z korzenia pokrzywy:
    – 500 g korzeni pokrzywy,
    – 500 ml wódki 40-procentowej,
    – 200 ml spirytusu rektyfikowanego,
    – 45 g miodu.
    Korzenie należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić. Rozdrobnione korzenie włożyć do słoika i zalać alkoholem, dodać miód i dokładnie wymieszać.
    Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 3 miesiące, pamiętając, aby raz w tygodniu dokładnie wymieszać miksturę. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na kolejne 2 miesiące.”

    Link do 5 przepisów na wykorzystanie pokrzywy (Risotto z pokrzywą, Zupa pokrzywowa, Komosa ryżowa z pokrzywą, Omlet (a’la frittata) z pokrzywą, Sałatka z pokrzywą).
    https://zwierciadlo.pl/przepisy/415402,1,dania-i-salatki-z-pokrzywa–5-przepisow.read

    Pozdrawiam cieplutko
    Ala z Małopolski, nareszcie bardziej słonecznej

  2. HALA pisze:

    Witaj Eluniu, piękne jest to Twoje miejsce na ziemi, pierwszy raz słyszę o miodzie z pokrzywy. Moja babcia dawała małym kaczuszkom pokrojoną pokrzywę chyba z żółtkiem gotowanym już dokładnie nie pamiętam, a ja z bratem mieliśmy za zadanie zbierać pokrzywę i zawsze się popatrzyliśmy to babcia mówiła że to dla zdrowia. Pozdrowionka Hala

    • Mandarynka Ela pisze:

      Halusiu ja tez słyszałam, że poparzenia pokrzywą są zdrowe, szkoda tylko, że takie nieprzyjemne!(Haha)

      Pozdrawiam kochana z ciepłego Roztocza…Ela

  3. Mandarynka Ela pisze:

    Witaj Alu, ale dużo ciekawych informacji przesłałaś! Bardzo dziękuję, na pewno skorzystam z niektórych przepisów. Cenne i ważne są też informacje, kiedy i jak zbierać zioła. Róbmy więc od początku tak, jak należy.

    Alu, mam prośbę: nie załączaj proszę do wiadomości linków, prawdopodobnie one blokują swobodny dostęp Twoich ciekawych komentarzy i za każdym razem muszę każdy Twój wpis dodatkowo zatwierdzać.
    Niestety tak to już jest ustawione na serwerze…

    A tymczasem serdecznie Cię pozdrawiam z mojej tez bardzo słonecznej krainy…Ela

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *