Miód z pokrzywy…?!
Kuchnia, Ogólna, Pokochaj Roztocze, Zdrowie i Uroda |
Miód z pokrzywy…?!
Zaczął się teraz czas obfitujący w różne dobra naturalnej apteki. Trudno nie skorzystać z propozycji, które teraz oferuje natura. Dobrze wiemy, ile kosztują dzisiaj lekarstwa…Robię to niemal każdego roku, ale tym razem trochę ograniczę: nie będę zbierać młodych pędów sosny i robić miodu z mniszka lekarskiego, bo zostały mi spore ilości z ub. roku. Ominęły mnie przeziębienia i grypy, więc wszystko mi zostało. Teraz nastawiam się na dobroczynną dla naszego zdrowia pokrzywę i przesyłam kilka pomysłów, co można z niej zrobić. Może macie swoje przepisy, to proszę napiszcie o tym w komentarzach…
Pokrzywa wciąż na topie…
Pokrzywa wciąż na topie…Teraz to jej najlepszy czas, pod kątem bogactwa w witaminy. Korzystajmy więc, bo zalet ma dużo, jest dostępna dla każdego i do tego za darmo. Dzisiaj znalazłam przepisy na miód z pokrzywy, bardzo mnie zainteresowały, bo po raz pierwszy o czymś takim się dowiedziałam. Już wcześniej podawałam te przepisy, ale dzisiaj kiedy zdrowie i odporność stały się w naszym życiu najważniejszym priorytetem – korzystajmy z dobrodziejstwa natury.
Pokrzywa zwyczajna….(kilka informacji z www.cefarm24.pl)
Co skrywa w sobie pokrzywa?
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest pospolitą byliną występującą na sześciu kontynentach. Opisywana roślina może mieć korzystny wpływ na zdrowie z powodu zawartych w niej składników odżywczych. Zacznijmy od witamin, z których słynie główna bohaterka dzisiejszego wpisu. Pokrzywa dostarcza witaminy C, która przede wszystkim wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z ciała, a także stymuluje metabolizm, co z kolei przekłada się na lepsze trawienie.
Wśród składników, w które obfituje pokrzywa, mamy też witaminy z grupy B oraz witaminę K. Ta ostatnia działa pozytywnie na krzepliwość krwi, gojenie ran oraz zapewnia odpowiednią mineralizację kości. Ziele jest również źródłem glikozydów flawonoidowych, które – poprzez stymulowanie neutrofili – wspierają system immunologiczny w zwalczaniu infekcji. Do tego zestawu należy dodać również składniki mineralne, przede wszystkim krzem, żelazo, jod, fosfor, magnez, potas i wapń. Listę składników drzemiących w jej składzie uzupełniają m.in. fitosterole, flawonoidy, sole mineralne, olejki eteryczne i kwasy organiczne.
Jestem ciekawa, czy ktoś robił już taki miód ?
Miód z pokrzywy – jak go zrobić i na co pomaga?
Do zrobienia miodu z pokrzywy potrzebny jest 1 kg pokrzywy, którą mielimy przez maszynkę, potem dodajemy 1 l wrzątku. Po godzinie wyciskamy sok, zagotowujemy i dodajemy około 0,5 kg miodu mieszamy i rozlewamy do słoiczków (zalecane jest pasteryzowanie przez ok. 15 minut). Miód można stosować profilaktycznie przy przeziębieniach, grypie i podobnych infekcjach. Stosować 2-3 razy dziennie po 1 łyżce, przez 2-3 tygodnie. Kuracja 1-2 razy na kwartał.
Najbardziej optymalna proporcja:
1 część wyciśniętego soku z pokrzywy + 4 części miodu
Drugi przepis – ten mi bardziej przypadł do gustu:
Szklankę młodych listków pokrzywy z łodyżkami przelewamy wrzątkiem na sicie ( oczywiście, jeśli listki parzą). Następnie po ostudzeniu, odsączamy z wody i bardzo dokładnie osuszamy! To bardzo ważne, żeby miód po zamknięciu dobrze się zakonserwował. Gdy pokrzywa będzie już całkiem sucha, wrzucamy ją razem z miodem ( Ok 1,5 szklanki miodu) do misy miksera i całość miksujemy. Potem przelewamy do słoiczków, trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.
P.S.
U mnie wiosna jeszcze nieśmiało maluje swoje obrazy…Jest bardzo ostrożna, w nocy mieliśmy dzisiaj -5st. Mam nadzieję, że od jutra wszystko się zmieni…idzie ciepło!
Cieszmy się każdym dniem…zaufajmy, że wszystko będzie tak, jak ma być! Radosnego weekendu kochani!
Witam serdecznie!
Zioła lecznicze to takie skarby natury, które od wielu lat są stosowane przez ludzi w celu poprawy zdrowia i samopoczucia. Jak to dobrze, że wiedza o korzystaniu z mocy świata roślin była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Obecnie walory lecznicze ziół są stosowane dla zdrowia, dla urody i dla smaku jako przyprawy w kuchni .
Przeczytałam gdzieś, że podobno 70 – 95% ludzi z krajów rozwiniętych korzysta z tradycyjnej medycyny ludowej. Dostępne obecnie suplementy diety, w większości też bazują na produktach prosto z natury. Polskie ziołolecznictwo obejmuje około 200 gatunków roślin leczniczych, stosowanych w praktyce. Polska ma ogromny udział w światowej produkcji ziół bo pokrywa 16-20% globalnego zapotrzebowania. Prawie 20% stanowią zioła pochodzące z naturalnych stanowisk a pozostałe 80% to zioła pochodzące z upraw (ok. 60 gatunków).
W tradycyjnej medycynie ludowej uważa się, że siła lecznicza roślin zależy min. od tego, kiedy zostały zebrane.
Rośliny lecznicze powinny być zbierane wyłącznie w pogodne, bezdeszczowe dni, już po obeschnięciu porannej rosy.
Natomiast kłącza i korzenie roślin leczniczych,można zbierać niezależnie od pogody ale zawsze w spoczynku rośliny, czyli od późnej jesieni do wiosny.
Przy zbiorach liści uważano, aby nie były one porażone przez pasożyty lub w inny sposób uszkodzone. Zbierano liście żywo zielone, przeważnie bez ogonków liściowych.
Kwiaty roślin zbierano w początkowej fazie ich kwitnienia lub w pełni kwitnienia, a pączki roślin na wiosnę, gdy stają się lepkie. Owoce zbierano w początkowej fazie dojrzewania,
ale nie w stanie przejrzałym.
“Przepisy do wykorzystania:
Sałatka z pokrzywy – na sałatkę z pokrzywy potrzebne będą:
– liście pokrzywy (dużo) – najlepiej zbierać około 30-centymetrowe wierzchołki przed kwitnieniem pokrzyw
– natka pietruszki
– jogurt naturalny
– sok z cytryny
– sól/cukier
Przygotowanie sałatki z pokrzywy:
Mniej więcej 100 g liści pokrzywy zalewamy po umyciu szklanką przegotowanej, chłodnej wody i moczymy przez 15 minut.
Następnie pokrzywę odcedzamy i kroimy drobno na małe kawałki. Do posiekanych liści pokrzywy dodajemy łyżkę stołową posiekanej zielonej pietruszki.
Tak powstaje baza do wiosennej sałatki z pokrzywy. Sos przyrządzamy o z dwóch łyżek jogurtu naturalnego i jednej łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny – do smaku sos możemy posłodzić lub posolić. Na koniec zalewamy sałatkę sosem i całość mieszamy. Smacznego!
Nalewka z liści pokrzywy:
– 0,5 l soku z pokrzywy,
– 500 ml wódki 40-procentowej,
– 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
– 50 g płynnego miodu.
Chcąc zrobić nalewkę z liści pokrzywy, należy najpierw przygotować sok. Aby uzyskać 0,5 litra soku trzeba zerwać 1 kg świeżych liści , dokładnie zblendować, a następnie przefiltrować przez gazę. Eksperci medycyny naturalnej zlecają połączyć sok z wódką, spirytusem i miodem, a następnie odstawić na minimum 3 tygodnie.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Fitoterapeuci zalecają spożywanie tych leczniczych nalewek w ilości nie większej niż 20 kropel dziennie przez okres maksymalnie dwóch miesięcy. Po tym czasie należy zrobić miesięczną przerwę i można ponownie rozpocząć kurację.
Nalewka z korzenia pokrzywy:
– 500 g korzeni pokrzywy,
– 500 ml wódki 40-procentowej,
– 200 ml spirytusu rektyfikowanego,
– 45 g miodu.
Korzenie należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić. Rozdrobnione korzenie włożyć do słoika i zalać alkoholem, dodać miód i dokładnie wymieszać.
Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 3 miesiące, pamiętając, aby raz w tygodniu dokładnie wymieszać miksturę. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na kolejne 2 miesiące.”
Link do 5 przepisów na wykorzystanie pokrzywy (Risotto z pokrzywą, Zupa pokrzywowa, Komosa ryżowa z pokrzywą, Omlet (a’la frittata) z pokrzywą, Sałatka z pokrzywą).
https://zwierciadlo.pl/przepisy/415402,1,dania-i-salatki-z-pokrzywa–5-przepisow.read
Pozdrawiam cieplutko
Ala z Małopolski, nareszcie bardziej słonecznej
Witaj Eluniu, piękne jest to Twoje miejsce na ziemi, pierwszy raz słyszę o miodzie z pokrzywy. Moja babcia dawała małym kaczuszkom pokrojoną pokrzywę chyba z żółtkiem gotowanym już dokładnie nie pamiętam, a ja z bratem mieliśmy za zadanie zbierać pokrzywę i zawsze się popatrzyliśmy to babcia mówiła że to dla zdrowia. Pozdrowionka Hala
Halusiu ja tez słyszałam, że poparzenia pokrzywą są zdrowe, szkoda tylko, że takie nieprzyjemne!(Haha)
Pozdrawiam kochana z ciepłego Roztocza…Ela
Witaj Alu, ale dużo ciekawych informacji przesłałaś! Bardzo dziękuję, na pewno skorzystam z niektórych przepisów. Cenne i ważne są też informacje, kiedy i jak zbierać zioła. Róbmy więc od początku tak, jak należy.
Alu, mam prośbę: nie załączaj proszę do wiadomości linków, prawdopodobnie one blokują swobodny dostęp Twoich ciekawych komentarzy i za każdym razem muszę każdy Twój wpis dodatkowo zatwierdzać.
Niestety tak to już jest ustawione na serwerze…
A tymczasem serdecznie Cię pozdrawiam z mojej tez bardzo słonecznej krainy…Ela