Ograniczajmy cukier!

Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Ograniczajmy cukier!

Kochani… celowo dzisiaj wklejam informacje na ten temat! Wkrótce święta, więc warto już dzisiaj o tym pomyśleć! Ja na szczęście nie jestem łasuchem, chociaż od czasu do czasu lubię zjeść coś słodkiego. U mnie w domu słodyczy jak “na lekarstwo”, co z pewnością jest dobrym rozwiązaniem! Jak nie mam, to nie kusi! Kiedy odwiedzam Krystynkę – jedną z moich przyjaciółek,  zawsze u niej są pod ręką miseczki w różnych miejscach wypełnione smakołykami. Czasami przy okazji rozmowy skuszę się na coś dobrego i wtedy…uruchamia się jakaś lawina dalszego próbowania! O zgrozo!

Zdrowie i kondycja priorytetem…

Dożyliśmy czasów, kiedy utrzymanie  zdrowia i dobrej kondycji jest dla nas najważniejszym priorytetem! Róbmy więc wszystko w tym kierunku, da nam to nie tylko dobre samopoczucie, ale też radość z życia i niezależność.

Warto już dziś pomyśleć, co ze słodkości ( mądrze) przygotować na święta. U mnie  będzie tylko pascha, jak każdego roku! To mi zupełnie wystarczy.

A jak u Was jest ze słodyczami?

Piszcie w komentarzach…

(Poniższe informacje znalazłam w internecie)

10 powodów, aby ograniczyć cukier

1.Cukier uzależnia a badania pokazują, że spożywamy go za dużo. Jest dodawany nie tylko do słodkich napojów, ale różnego rodzaju sosów, wędlin, żywności przetworzonej i słodyczy. Kto spożywa go przez dłuższy czas czuje regularną potrzebę jedzenia słodyczy, gdyż organizm dopomina się o uzupełnienie poziomu cukru. Uzależnienie od cukru jest równie niebezpieczne, co nadużywanie alkoholu.

2. Puste kalorie i nadwaga: cukier powinny ograniczyć szczególnie osoby, które mają tendencję do przybierania na wadze: nie dostarcza żadnych składników odżywczych, podnosi poziom złego cholesterolu, przyczynia się do powstawania cellulitu i prowadzi do otyłości.

3. Problemy z próchnicą: cukier jest główną przyczyną problemów z próchnicą i demineralizacji szkliwa.

4. Wróg Twojej skóry: cukier powoduje degradację elastyny i kolagenu, co prowadzi do utraty jędrności, większej ilości zmarszczek i szybszego starzenia się skóry.

5. Osłabienie odporności: nie bez powodu mówi się, że cukier koniecznie trzeba ograniczyć podczas choroby. Staje się pożywką dla drobnoustrojów odpowiadających za rozwój infekcji i osłabia system odpornościowy.

6. Infekcje grzybicze: nadmiar cukru w diecie to także większe ryzyko powstawania infekcji grzybiczych.

7. Słaby wzrok: nadmiar cukru w diecie może także sprzyjać pogorszeniu się wzroku. W połączeniu z częstą pracą przy komputerze i wystawieniem na działanie niebieskiego światła staje się jednym z poważniejszych wrogów zdrowych oczu.

8. Problemy z układem pokarmowym: ogranicz cukier koniecznie, jeśli masz problem z zaparciami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

9. Depresja: cukier jako substancja uzależniająca może stać się także jednym z czynników wystąpienia depresji.

10. Problemy z pamięcią: nadmierne spożywanie cukru może przyczynić się do powstawania kwasu pirogronowego uszkadzającego komórki mózgowe i powodującego ich obumieranie.

(Zdjęcia z internetu)

5 odpowiedzi na “Ograniczajmy cukier!”

  1. Hala pisze:

    Cześć Eluniu, to prawda mówią że cukier to cichy zabójca, ale słodycze są takie dobre. U mnie na święta na pewno będzie sernik, w ciągu roku staram się piec ciasta jak najrzadziej, ale jak piekę to daje mniej cukru. Pozdrowionka Hala

  2. Mandarynka Ela pisze:

    Witaj Halusiu, dawno Cię tu nie było! mam nadzieję, że wszystko u Ciebie dobrze?
    A co do cukru, to tez dobry pomysł, żeby dodawać go mniej do ciasta. Warto polecić to łakomczuchom…(haha)
    i nie tylko!
    Sernik też bardzo lubię… ( brakuje mi tu emotikonek, szkoda że ich tu nie ma)

    Pozdrawiam cieplutko …

  3. Alicja pisze:

    Witam serdecznie w tym jakby słodko-gorzkim temacie.

    U mnie na święta planuję babkę drożdżową lub ucieraną, serniczek no i pewnie jakiś mały mazurek (coś z makiem). Nie będzie jednak ciast przekładanych masami, kremami itp.

    No nie “chcę słodzić” Elu, ale jakoś tak poczułam się zainspirowana do poznania “krótkiej historii cukru”. Nigdy jakoś nie przyszło mi do głowy zainteresować się kto i kiedy odkrył ten słodki wynalazek w postaci cukru jakiego znamy. Muszę więc na ten temat przeprowadzić małe “śledztwo” w internecie. Cukier stał się nieodłącznym elementem naszej kuchni. Obecnie jest tak popularny i masowo używany w tylu produktach spożywczych, że w końcu uzależniliśmy się od niego. Więc pozostaje ograniczać się i pilnować w tym zakresie.

    Cóż mogę powiedzieć, tych cukrów jest byle ile: buraczany, trzcinowy, gronowy, skrobiowy, mlekowy, owocowy, słodowy, drzewny a i tak najlepszy jest słodki miód od pszczółek.

    Pozdrawiam wiosennie
    Ala z Małopolski, gdzie od rana słońce bawi się w ciuciubabkę

    • Mandarynka Ela pisze:

      Alu, muszę szczerze przyznać, że u mnie od lat nr jeden do słodzenia jest miód. Kupuję go w miejscowych pasiekach, których mam dosyć sporo dookoła. Dzięki temu mam pewność, że jest z dobrego źródła. Ja nawet kawę słodzę odrobiną miodu. Cukier kupuję tylko do przetworów, jeśli jest niezbędny.
      Dzisiaj można kupić dosyć dużo zdrowych zamienników, więc mamy wybór…
      A co do wypieków, to mnie trochę skusiłaś na babę drożdżową i może ją dołożę do mojej paschy(haha)!

      Serdecznie pozdrawiam jeszcze z Lublina, u mnie dzisiaj też słońce bawi się w ciuciubabkę…

  4. Mandarynka Ela pisze:

    Alu, muszę szczerze przyznać, że u mnie od lat nr jeden do słodzenia jest miód. Kupuję go w miejscowych pasiekach, których mam dosyć sporo dookoła. Dzięki temu mam pewność, że jest z dobrego źródła. Ja nawet kawę słodzę odrobiną miodu. Cukier kupuję tylko do przetworów, jeśli jest niezbędny.
    Dzisiaj można kupić dosyć dużo zdrowych zamienników, więc mamy wybór…
    A co do wypieków, to mnie trochę skusiłaś na babę drożdżową i może ją dołożę do mojej paschy(haha)!

    Serdecznie pozdrawiam jeszcze z Lublina, u mnie dzisiaj też słońce bawi się w ciuciubabkę…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *