Kwiaty czarnego bzu – przepisy

Kuchnia, Ogólna, Zdrowie i Uroda |

 Kwiaty czarnego bzu – przepisy!

Kochani… nad moją rzeczką dopiero teraz rozkwitają kwiaty czarnego bzu. Bardzo chłodny  maj, bardzo opóźnił rozkwit wielu roślin. Dopiero teraz –  czarny bez – nieśmiało otworzył swoje białe talerze. Dzisiaj pierwszy upalny dzień, idzie fala gorąca, więc jak tak dalej pójdzie – to za parę dni posypią się białe baldachy. Warto więc się pospieszyć, żeby nie było za późno! Tymczasem musimy  szybko działać, bo -zarówno kwiaty-  jak i później owoce tego krzewu są bardzo cenne dla naszych organizmów i zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów.  Znajdziemy w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk. W końcu dzisiaj, dla nas-  osób dojrzałych (dodatkowo żyjących w czasie pandemii) –  kondycja , odporność i dobra forma są niezwykle ważne.

Od jutra zapowiadają duże upały! To niestety nie dla mnie ! Do 25 st. wiem , że żyję… a potem im więcej tym gorzej ! Też tak macie ?  Cóż… nie mamy na to wpływu,  więc  warto w taki czas zabezpieczyć się na różne sposoby, żeby łatwiej było  przetrwać i nie męczyć swojego organizmu. Przede wszystkim trzeba dostarczać do organizmu dużo płynów ! Ja niestety mam z tym problem i muszę używać podstępów, aby wypijać coś innego oprócz ulubionej kawy  ! Ostatnio odkryłam  napój  z kwiatów czarnego bzu –  bardzo zdrowy, smaczny i bajecznie prosty do przyrządzenia – idealny więc dla mnie : trzy w jednym ! ( Podawałam go rok temu i dzisiaj przypominam)

Oto kilka przepisów, w jaki sposób wykorzystać kwiaty bzu:

Jak ususzyć kwiaty bzu…

Kwiaty ścinamy w całości  w suchy i słoneczny dzień. Następnie  wykładamy je na pergaminie, albo na lnianej chuście i suszymy w suchym, przewiewnym i nie nasłonecznionym miejscu…najlepiej trochę zacienionym.

Syrop z kwiatów bzu…

Dzisiaj zrobię go po raz pierwszy, a przepis wzięłam z bloga Agnieszki Maciąg. Jest prosty do zrobienia, a kwiatów ci u mnie dostatek dookoła domu, więc biorę się do roboty! Część kwiatów zasuszę, a z części zrobię syrop. Na zimę ( i nie tylko) będzie jak znalazł!

Przechowywanie kwiatów bzu czarnego
Po ścięciu całych kwiatostanów zwiąż je w bukiety i susz powieszone pod sufitem szybko, ale ostrożnie, w ciepłym, przewiewnym miejscu. Możesz je również do suszenia rozłożyć na bawełnianych chustach lub w piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 40 st C przy otwartych drzwiczkach. Kwiaty bzu czarnego można również mrozić.

Oto jeden z najłatwiejszych  przepisów…

  Mam to szczęście , że wiele dorodnych bzowych krzewów rośnie dookoła mojego wiejskiego domu ! Mam więc go pod dostatkiem i pod ręką jak widać :

Przepis na napój z bzu:

Jak się zabrać do przyrządzenia tego napoju ? Najpierw musimy  nazbierać kilka kwiatowych talerzy i  zalać wrzątkiem . Ważne , żeby nie płukać kwiatów , bo pozbawimy je tego , co w nim jest najcenniejsze –  czyli pyłek kwiatowy !

Kiedy już napar ostygnie, dodajemy do niego trochę miodu (niekoniecznie, jesli ktoś nie lubi), parę plasterków cytryny i oczywiście – jak ktoś preferuje – parę listków świeżej mięty ! Tadammm…gotowe ! Polecam ! Napój delikatnie aromatyczny i bardzo zdrowy !

W czasie tych upalnych dni wrzucam też kilka kostek lodu !

Tak mi się spodobały te zdjęcia , które zrobiłam do dzisiejszego wpisu , że miałam problem które wstawić…wstawiam więc wszystkie ! Będzie smaczniej  !🤣

Przepis na syrop z kwiatów bzu: (wg Agnieszki Maciąg)

Syrop w postaci gęstego eliksiru jest idealny na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy! z dodatkiem wody staje się pysznym i zdrowym napojem. W czasie infekcji pijemy kilka łyżek w ciągu dnia, wiele osób pije dwie łyżki syropu przed snem profilaktycznie od jesieni. Można go dodawać do różnych napojów i herbaty.

 Jak go zrobić?

Składniki:

  • ok 40 baldachów kwiatów dobrze rozwiniętych
  • sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn
  • 2 litry wody
  • 1kg cukru ( może być trzcinowy) Uwaga: klasycznie robi się syrop 1kg cukru na litr wody. Agnieszka daje 1/2 kg cukru na 1 litr wody.

Wykonanie:

Kwiaty należy oddzielić od łodyżek, które są gorzkawe – Agnieszka obcina je nożyczkami. Następnie kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz – można odstawić np na całą noc. Następnie kwiaty przecedzamy, dodajemy cukier (lekko podgrzewamy, żeby cukier dokładnie się rozpuścił ) i dopiero wtedy dodajemy sok z cytryn. Nie gotujemy tego syropu tylko doprowadzamy go do wrzenia! Natychmiast(!) taki mocno gorący, wrzący przelewamy do wyparzonych butelek ( tak samo robię sok z malin bez pasteryzacji!). Mocno zakręcamy i wstawiamy do piwniczki …zakrętki powinny zassać powietrze i gotowe!

Proste prawda? Tym razem i ja zrobię ten syrop…w końcu kwiatów  bzu ci u mnie dostatek:😂!

 

Właściwości lecznicze kwiatów bzu czarnego

Kwiaty bzu czarnego:

  • działają wykrztuśnie
  • rozrzedzają katar
  • działają napotnie
  • mają działanie antywirusowe
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
  • wzmacniają odporność
  • działają moczopędnie
  • wzmacniają naczynia włosowate
  • stabilizują krwiobieg
  • uśmierzają ból, w tym ból głowy
  • chłodzą
  • działają oczyszczająco
  • wychwytują wolne rodniki
  • przyspieszają przemianę materii
  • przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
  • łagodzą stany zapalne skóry

Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego

  • olejki eteryczne
  • flawonoidy
  • flawonole
  • glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna)
  • n-parafiny
  • substancje nieorganiczne (mineralne)
  • kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy)
  • sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego)
  • śluzy i garbniki
  • sterole
  • triterpeny
  • cholina – obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe

Kwiaty bzu czarnego mają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, które warto wykorzystać. Przygotowuje się z nich wina, nalewki, ocet i oleje, a baldachy smażone w cieście to prawdziwy przysmak.

Ważne!

Jak i kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa.

Kwiaty czarnego bzu, tak samo jak jego owoce, należy przerabiać zaraz po zerwaniu z krzaka. Do suszenia ich nie myjemy.

Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Ścina się je nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem. Pamiętaj, by nie ścinać wszystkich baldachów z jednego krzaka, bo zakłócisz naturalny wzrost i rozwój rośliny.

Przechowywanie kwiatów bzu czarnego
Po ścięciu całych kwiatostanów zwiąż je w bukiety i susz powieszone pod sufitem szybko, ale ostrożnie, w ciepłym, przewiewnym miejscu. Możesz je również do suszenia rozłożyć na bawełnianych chustach lub w piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 40 st C przy otwartych drzwiczkach. Kwiaty bzu czarnego można również mrozić.

( Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie-aa-hgwC-ar1e-jvqj.html )

Wiersz: Rwanie bzu – Julian Tuwim

Rwanie bzuNarwali bzu, naszarpali,
Nadarli go, natargali,
Nanieśli świeżego, mokrego,
Białego i tego bzowego.
Liści tam – rwetes, olśnienie,
Kwiecia – gąszcz, zatrzęsienie,
Pachnie kropliste po uszy
I ptak się wśród zawieruszył.

Jak rwali zacietrzewieni
W rozgardiaszu zieleni,
To się narwany więzień
Wtrzepotał, wplątał w gałęzie.

Śmiechem się bez zanosi:
A kto cię tutaj prosił?
A on, zieleń śpiewając,
Zarośla ćwierkiem zrosił.

Głowę w bzy – na stracenie,
W szalejące więzienie,
W zapach, w perły i dreszcze!
Rwijcie, nieście mi jeszcze!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *