Masz tylko jedno życie….
Ogólna, Pamiętniki EK, Zdrowie i Uroda |
Masz tylko jedno życie….
Ale jeśli przeżyjesz je właściwie, jedno życie wystarczy…
Kochani dla Was …Tango nie z tej epoki, ale mądrości już z tej, a w zasadzie dotyczące wszystkich epok! 😍🤣Zawsze aktualne! Warto zwłaszcza teraz , kiedy życie wystawia nas na tak trudną próbę, przyjrzeć się i zauważyć …że to ono jest najważniejsze! Nie wpadajmy w panikę, nie pogłębiajmy stresu, nie marnujmy żadnego dnia…uwierzmy, że w każdym jego momencie możemy być szczęśliwe.
Każdy dzień zaczynam od podziękowania za to co mam, za to kim kim jestem i gdzie jestem! A więc – moi drodzy- na przekór wszystkiemu, kochajmy życie tu i teraz, a każda jego chwila niech potwierdza, że najpiękniejsze w życiu jest ono same !
Witaj. Przeglądając znów Twoje stare wpisy natrafiłam na przepisy z kaszą jaglaną. Wypróbuję te jabłuszka, nigdy nie jadłam. Polecam za to budyń czekoladowy z kaszy jaglanej, do którego ja dodaje pokrojone migdały i orzechy według uznania. Teraz, kiedy ludzie są zestresowani coś słodkiego i zarazem zdrowego jak najbardziej. Życie bez słodyczy byłoby nudne.
Małgorzata, która niedawno odkryła twój blog.
Witaj Małgosiu,
dziękuję za dodanie swojego pomysłu do potraw z kaszy jaglanej. Budyń czekoladowy z kaszy brzmi ciekawie, czy mogłabyś podać przepis jak go zrobić?
Ja też uważam , ze słodkości nam teraz się przydadzą , więc niech będą przy okazji zdrowe.
Serdecznie pozdrawiam….
Budyń czekoladowy to najprostsza rzecz z kaszy jaglanej. Najpierw przygotowuję kaszę, aby straciła gorzkość. Pół szklanki kaszy jaglanej prażę na patelni, delikatnie, aby nie zbrązowiała, ok. 2-3 min. Potem płuczę ją w zimnej wodzie kilkakrotnie i na koniec płuczę we wrzątku. Zalewam kaszę dwoma i pół szklankami mleka, może być kokosowe, bez laktozy, jakie kto woli, ja daję zwykłe krowie. Gotuję ok. 20 min tak , aby kasza była miękka. Pod koniec dodaję 5 kostek czekolady gorzkiej i łyżeczkę kakao (opcjonalnie). Zdejmuje i blenduję na gładką masę. Rozlewam do miseczek, dodaję pokrojone migdały i orzechy, jakie mam. Naprawdę pycha.
O rany zapomniałam o cukrze do tego czekoladowego budyniu.. Dwie łyżki brązowy, biały, może być i miód.
Dziękuję Małgosiu za przepis, na szczęście jeszcze nie zrobiłam…a bez cukru, nie byłby taki pyszny! Faktycznie zrobienie budyniu z kaszy nie jest trudne, więc na pewno go zrobię.
Dziekuję kochana i serdecznie pozdrawiam….