Czas na krężałki- małe kiszone kapustki !

Kuchnia, Ogólna |

Czas na krężałki- małe kiszone kapustki !

Tak –  to jest ten czas , więc wklejam przepis z ubiegłego roku, na ten zdrowy i pyszny dodatek do drugiego dania. Ja już  zrobiłam, więc przypominam tym,  co je polubili i podaję dla tych, co jeszcze nie znają krężałek – a chcą spróbować ! Jestem ciekawa, czy ktoś z Was już skorzystał z mojego przepisu i jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Kiszonki ogólnie są bardzo zdrowe, a dzisiaj kiedy szaleje czwarta fala pandemii, a ceny tak bardzo szybują w górę, warto skorzystać z tego “jeszcze” taniego i zdrowego przepisu!

Co to są krężałki ?

Wielu z Was na pewno się zastanawia,  o co tu chodzi ? Co to są te krężałki, przez moją mamę nazywane kryżałkami (być może mają różne nazwy)?! Otóż zaraz wyjaśnię…. Krężałki to małe kapustki ukiszone w całości lub w połówkach. Znane są od wielu pokoleń, a tu na wschodzie Polski –  są fantastycznym dodatkiem do drugiego dania zamiast np ogórków kiszonych. Z krężałkami jest tak, że albo je polubicie i każdego roku jesienią będziecie je smakować, albo wcale nie przypadną Wam do gustu. Po prostu trzeba je raz zrobić i spróbować. Innego wyjścia chyba nie ma ! Ja i moje córki je uwielbiamy ! Rozsmakowałam w nich też moich przyjaciół, którzy już dopytują się kiedy je zrobię !!! Poniżej podaję przepis, który jest banalnie prosty.

20150926_143700 20150926_143034

Przepis, jak je zrobić:

Kupujemy kilka małych kapustek – tu na targu nie ma z tym problemu, ponieważ wszyscy znają tą potrawę i rolnicy z tą myślą  przywożą je na targowisko . Następnie kapustki myjemy i w zależności od ich wielkości, albo wkładamy do garnka w całości, albo kroimy na pół. Następnie zalewamy lekko osoloną wodą i gotujemy  do miękkości. Muszą być raczej półtwarde niż rozgotowane. Potem tą wodę odlewamy i ponownie zalewamy wodą przegotowaną , osoloną. Wcześniej do słoja z kapustkami dodajemy całe główki czosnku rozbite tłuczkiem. Lekko zakręcamy słój i po ok.4-5 dniach krężałki są gotowe !

20150927_144319 (2) 20150927_144830

 

Kroimy je w grube plastry, polewamy wiejskim olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek ( jak kto woli)….ja dodaję do nich trochę maggi! Spróbujcie, to jest proste, a może Wam zasmakują. Smacznego! ( Już cieknie mi ślinka jak o tym piszę….mniam !)

20150921_110824 20150921_110751

Jedna odpowiedź do “Czas na krężałki- małe kiszone kapustki !”

  1. Beata pisze:

    Witaj Eluniu ! Muszę przyznać, że dzięki Tobie u mnie o tej porze też królują kryżałki! Wszyscy je polubiliśmy i już drugi raz tej jesieni czekają w słoju na zjedzenie !!! Pychotki ! Polecam wszystkim znajomych, dziękuję za ten ciekawy przepis…
    Pozdrawiam
    Beata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *