Zupa z rzodkiewek z przepisu Emilii…( ostatnie podrygi50plus)
Kuchnia, Ogólna |
Zupa z rzodkiewek z przepisu Emilii
Ostatnio na Istagramie zainteresował mnie profil Emilii – Ostatnie podrygi 50 plus. Pogodnej i niezwykle kolorowej kobietki , która pisze o sobie , że ” jest mocno po 50, lubi życie , dobre jedzenie , podróże , mój ogród i modę “. Patrzy często na życie z przymrużeniem oka , przekazując przy okazji dużo swoich mądrości.
Jeden z wpisów Emilii dotyczył przepisu na zupę z rzodkiewek. Ponieważ po raz pierwszy dowiedziałam się, że taka zupa istnieje i od razu zabrzmiała dla mnie smakowicie – postanowiłam też ją zrobić ! Trwa sezon na rzodkiewki , zrobienie tej zupy jest banalnie proste , a więc dlaczego nie skorzystać z tego przepisu.
Rzodkiewki i jej zalety…
Wszystkie odmiany rzodkiewki są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Porcja 100g dostarcza jej aż 25% zalecanego dziennego spożycia. Witamina ta skutecznie pomaga odbudowywać tkanki, w tym te budujące naczynia krwionośne, a także utrzymuje mocne kości i zęby. Witamina C przyczynia się do poprawy odporności przeciw różnym infekcjom oraz przeciw destrukcyjnym wolnym rodnikom. Rzodkiewka to również dobre źródło kwasu foliowego, witamin B1, B2 i B6 oraz minerałów, takich jak magnez, miedź, wapń i żelazo. Rzodkiewka jest polecana szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie ze względu na znaczne ilości potasu (233 mg/100 g), który skutecznie pomaga regulować ciśnienie.
Jak wynika z powyższego opisu właściwości rzodkiewka i jej liście maja sporo. Warto się nią zainteresować na poważnie , tym bardziej – że do tego wszystkiego jest bardzo tanim warzywem.
Przepis Emilii na zupę z rzodkiewek:
Składniki :
Pęczek rzodkiewek z listkami, kilka ziemniaczków , koperek ewentualnie natka pietruszki ,, spora łyżka masła i na koniec śmietana do zabielania, sól i dużo pieprzy mielonego z młynka.
rzodkiewki umyć i posiekać w kosteczkę , listki posiekać dosyć drobno i ziemniaczki pokroić w kostkę jak do sałatki. Wszystko wrzucić do wody osolonej plus duża łyżka masła. Wody nie za dużo , bo lepiej dolać , niż pozbawiać sie cennych witamin. Ugotowana zupę zabielić śmietaną i dodać dużo kopru i pieprzu. I tu zdradzam państwu , zawsze dodaję łyżeczkę cukru. Nie jest to konieczne , ale…sami musicie sie o tym przekonać !
(Ja osobiście dołożyłabym jeszcze jajko na twardo – spróbuję oczywiście !)
Poniżej inny przepis bardzo podobny za strony smaker.pl :
https://smaker.pl/przepis-zupa-z-rzodkiewek-z-ziemniakami,164758,zyciezesmakiem.html
SMACZNEGO !
Nigdy nie próbowałam zupy z rzodkiewki. Jestem bardzo ciekawa smaku! Chętnie skosztuję 🙂
Zupa z rzodkiewek brzmi ciekawie , nigdy bym nie pomyślała , ze można z nich zrobić zupę. Chętnie spróbuję !