Zgrany duet…..gruszki i….

Kuchnia |

Sezon gruszkowy rozpoczęty. Mimo ogromnych upałów i dużej suszy pysznych gruszek nie brakuje. Znalazłam w Gali taki bardzo prosty przepis na gruszki w nowej odsłonie. Przyznam , że nigdy nie próbowałam łączyć tego owocu z serem gorgonzola. Efekt jest zaskakujący. Myślę, że jest to świetnie pasujący do siebie duet, a do tego łatwy i szybki do zrobienia. W ten oto sposób możecie zaskoczyć swoich gości oryginalną przystawką.

Co potrzebujemy:

2 duże dojrzale gruszki, 3 łyzki miodu, 250 ml słodkiego wina deserowego, 100 gram sera gorgonzola, 25 gramów uprażonych orzeszków piniowych.

 

20150819_084909 (2)

1.Obieramy gruszki , przecinamy wzdł€ż i łyżką usuwamy gniazda . podgrzewamy wino z miodem, potem wkładamy do niego gruszki i dusimy pod przykryciem 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a nastepnie łyżką cedzakową powoli układamy na talerzu.

2.Na każdą połówkę kładziemy kawałek sera gorgonzola i polewamy kilkoma łyżkami wina z miodem. Wstawiamy do piekarnika aż ser zacznie się powoli topić. Przed podaniem posypujemy orzeszkami pini i to wszystko. mam nadzieję, że Wam zasmakuje !

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *