Wielkanocny sos do jajek..
Kuchnia, Ogólna |
Jak dobrze, że mam bloga…. a więc wszyscy moi przyjaciele i znajomi, którzy każdego roku proszą mnie po raz kolejny o przepis na sos do jajek mojej mamy ( trochę uproszczony) – podaję go tu na łamach Mandarynki. Przygotujcie więc :
- słoik ogórków konserwowych ( ja używam f-my Krakus)
- puszka groszku zielonego, jeśli lubicie ( może być bez )
- ser żółty ok.40 dkg
- rzodkiewka, szczypiorek
- gałka muszkatołowa
- śmietana 12% (3 duże kubki)
- majonez kielecki
- sól i pieprz
- i oczywiście wiejskie jajeczka
Ogórki, ser i rzodkiewki ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do tego groszek. Wszystko wkładam do miski, przemieszam , do tego dodaję śmietanę i słoik majonezu. Proporcje zależą od upodobań – jeśli wolimy ostrzejszej, to dokładamy więcej majonezu. Na koniec ścieram gałkę muszkatołową ( ok 1/2) nie przesadzam, ale warto przemieszać i spróbować, powinna być lekko wyczuwalna ! Trochę pieprzu , trochę soli do smaku i przed podaniem siekam szczypiorek. Sos powinien być gęsty jak gęsta śmietana, wlewam do półmiska i na wierzch układam połówki jajek . Wszystko posypuję szczypiorkiem i na stół ! Prosto, szybko i smacznie ! Może Wam też przypadnie do gustu ! Powodzenia !
( jak go zrobię to wkleję foto)