Wielkanocny sos do jajek..

Kuchnia, Ogólna |

Jak dobrze, że mam bloga…. a więc wszyscy moi przyjaciele i znajomi, którzy każdego roku proszą mnie  po raz kolejny o przepis na sos do jajek mojej mamy ( trochę uproszczony) – podaję go tu na łamach Mandarynki. Przygotujcie więc :

  1. słoik ogórków konserwowych  ( ja używam f-my Krakus)
  2. puszka groszku zielonego, jeśli lubicie ( może być bez )
  3. ser żółty ok.40 dkg
  4. rzodkiewka, szczypiorek
  5. gałka muszkatołowa
  6. śmietana 12% (3 duże kubki)
  7. majonez kielecki
  8. sól i pieprz
  9. i oczywiście wiejskie jajeczka

jajka1

Ogórki, ser i rzodkiewki ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do tego groszek. Wszystko wkładam do miski, przemieszam , do tego dodaję  śmietanę  i słoik majonezu. Proporcje zależą od upodobań – jeśli wolimy ostrzejszej, to dokładamy więcej majonezu. Na koniec ścieram gałkę muszkatołową  ( ok 1/2) nie przesadzam, ale warto przemieszać i spróbować, powinna być lekko wyczuwalna ! Trochę pieprzu , trochę soli do smaku i przed podaniem siekam szczypiorek.  Sos powinien być gęsty jak gęsta śmietana, wlewam do półmiska i na wierzch układam połówki jajek . Wszystko posypuję szczypiorkiem i na stół ! Prosto, szybko i smacznie ! Może Wam też przypadnie do gustu ! Powodzenia !

( jak go zrobię to wkleję foto)