Truskawkowe kostki lodu !
Kuchnia, Ogólna |
Truskawkowe kostki lodu !
Wprawdzie sezon na truskawki powoli dobiega końca – to u mnie jeszcze potrwa jeszcze co najmniej tydzień! Póki jeszcze można kupić (u nas świeże prosto z pola) bardzo już słodkie, bo wygrzane na słoneczku – przesyłam Wam kochani wpis z ubiegłego roku! Pomysł na naturalne truskawkowe kostki lodu ! Jutro znowu upał , może komuś się ten prosty sposób przyda ?
Truskawkowy sezon trwa, więc…
Sezon truskawkowy trwa , a przepisów i pomysłów – co można zrobić z tych pysznych owoców….dużo w internecie ! Ja jestem zwolenniczką polskich owoców i te najbardziej lubię – zwłaszcza wtedy, kiedy trwa na nie sezon ! Truskawki – tu na Roztoczu- mają wciąż smak truskawek, które pamiętamy z dzieciństwa . Są może niezbyt duże , ale aromat i smak cudowny. Zjadam je każdego dnia solo, bez dodatków takich jak cukier i śmietana, ponieważ są niesamowicie słodkie i aromatyczne! Rozkosz dla podniebienia każdego dnia , pod koniec sezonu robię parę słoiczków dżemu, a resztę zamrażam !
Na upalne dni i nie tylko…
Teraz – kiedy są upalne dni – zamrażam małe ilości na bieżąco i wykorzystuję je zamiast kostek lodu do ochłodzenia różnych napojów : wody , herbaty owocowej mrożonej, czy lekkich drinków alkoholowych. Pomysł myślę oryginalny , zdrowy i do tego ładny kolorystycznie. Dzisiaj dołożyłam do wody z dwa rodzaje mięty i oczywiście truskawki. Sami zobaczcie jak prezentują się na moim wiejskim stole :
Polecam zwłaszcza osobom, które mają zbyt małe pragnienie picia płynów. Ja należę właśnie do takich osób i chętniej sięgam po taką kolorową i aromatyczną kompozycję do picia ! Latem podczas dużych upałów korzystam z wody gazowanej ( na co dzień piję niegazowaną )ponieważ na dłużej gasi pragnienie.
- odkwaszają organizm,
- zmniejszają ryzyko chorób serca,
- mają działanie odchudzające,
- chronią przed nowotworami,
- łagodzą stany zapalne,
- usprawniają system odpornościowy,
- obniżają ciśnienie krwi.
Truskawki – co w nich siedzi?
Zapewne zgadujesz, że witaminy – i jest to prawda. Owoce te to bogactwo witaminy C. To również świetne źródło flawonoidów i błonnika. Truskawki znajdują się w zaszczytnym gronie owoców o największych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają truskawki również cenne minerały – mangan, potas, foliany.
O czym warto wspomnieć – truskawki nie są specjalnie kaloryczne – to ledwie niecałe 30 kilokalorii w 100 gramach, z tym że większość z nich to węglowodany. Natomiast nie znajdziemy w nich dużo tłuszczy czy sodu, z którymi często przesadzamy w typowej, polskiej diecie.
(Źródło dietetycy.org.pl)
Dodaj komentarz