Truskawkowe kostki lodu !
Kuchnia, Ogólna |
Truskawkowe kostki lodu !
( Niestety, miałam to wysłać przeszło tydzień temu! Dzisiaj zobaczyłam, że nie nacisnęłam OPUBLIKUJ! i zostało nie wysłane do Was kochani….mamy jeszcze ostatnie truskawki a i maliny i inne owoce można podobnie potraktować)
Wprawdzie sezon na truskawki powoli dobiega końca – to u mnie jeszcze potrwa jeszcze co najmniej tydzień! Póki jeszcze można kupić (u nas świeże prosto z pola) bardzo już słodkie, bo wygrzane na słoneczku – przesyłam Wam kochani wpis z ubiegłego roku! Pomysł na naturalne truskawkowe kostki lodu ! Jutro znowu upał , może komuś się ten prosty sposób przyda ?
Truskawkowy sezon trwa, więc…
Sezon truskawkowy trwa , a przepisów i pomysłów – co można zrobić z tych pysznych owoców….dużo w internecie ! Ja jestem zwolenniczką polskich owoców i te najbardziej lubię – zwłaszcza wtedy, kiedy trwa na nie sezon ! Truskawki – tu na Roztoczu- mają wciąż smak truskawek, które pamiętamy z dzieciństwa . Są może niezbyt duże , ale aromat i smak cudowny. Zjadam je każdego dnia solo, bez dodatków takich jak cukier i śmietana, ponieważ są niesamowicie słodkie i aromatyczne! Rozkosz dla podniebienia każdego dnia , pod koniec sezonu robię parę słoiczków dżemu, a resztę zamrażam !
Na upalne dni i nie tylko…
Teraz – kiedy są upalne dni – zamrażam małe ilości na bieżąco i wykorzystuję je zamiast kostek lodu do ochłodzenia różnych napojów : wody , herbaty owocowej mrożonej, czy lekkich drinków alkoholowych. Pomysł myślę oryginalny , zdrowy i do tego ładny kolorystycznie. Dzisiaj dołożyłam do wody z dwa rodzaje mięty i oczywiście truskawki. Sami zobaczcie jak prezentują się na moim wiejskim stole :
Polecam zwłaszcza osobom, które mają zbyt małe pragnienie picia płynów. Ja należę właśnie do takich osób i chętniej sięgam po taką kolorową i aromatyczną kompozycję do picia ! Latem podczas dużych upałów korzystam z wody gazowanej ( na co dzień piję niegazowaną )ponieważ na dłużej gasi pragnienie.
- odkwaszają organizm,
- zmniejszają ryzyko chorób serca,
- mają działanie odchudzające,
- chronią przed nowotworami,
- łagodzą stany zapalne,
- usprawniają system odpornościowy,
- obniżają ciśnienie krwi.
Truskawki – co w nich siedzi?
Zapewne zgadujesz, że witaminy – i jest to prawda. Owoce te to bogactwo witaminy C. To również świetne źródło flawonoidów i błonnika. Truskawki znajdują się w zaszczytnym gronie owoców o największych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają truskawki również cenne minerały – mangan, potas, foliany.
O czym warto wspomnieć – truskawki nie są specjalnie kaloryczne – to ledwie niecałe 30 kilokalorii w 100 gramach, z tym że większość z nich to węglowodany. Natomiast nie znajdziemy w nich dużo tłuszczy czy sodu, z którymi często przesadzamy w typowej, polskiej diecie.
(Źródło dietetycy.org.pl)
Witam cieplutko!
Jak dobrze Elu, że nie porzuciłaś Nas tak całkiem już na dłużej. Lato zaczęło się w pełni i Nas wszystkich pochłania świat wokół i toczące się życie oraz te codzienne sprawy i obowiązki. Ale jak to dobrze, że możemy tu do Ciebie zaglądnąć.
Temat i sezon truskawkowy szczególnie na zdjęciach od Ciebie jak zwykle kolorowy, śliczny i apetyczny oraz taki swojski i domowy. Napój z mrożonymi truskawkami wygląda smakowicie, tak jak i poprzednie zdjęcia dzbanków z napojem z dzikiego bzu. Bez kadzenia, ale zdjęcia tych kompozycji mogłyby zagościć na jakiś stronach kulinarnych.
Muszę się przyznać, że nie wiem po co tak kombinowałam do tej pory. Bo ja do tej pory do foremki na kostki lodu wkładałam malinki, porzeczki czy małe truskawki, mroziłam i dopiero potem takie kostki z owocem w środku wrzucałam do dzbanka z wodą. Więc spodobał mi się Twój pomysł i prosty patent na schłodzenie wody, przez wrzucenie do niej bezpośrednio zmrożonych owoców bez wcześniejszego zamrażania ich w kostkach lodu.
Na gorące czerwcowe dni mogę polecić sorbet z truskawek mrożonych – oczywiście, jeżeli ktoś lubi sorbety owocowe. Mrożone truskawki wystarczy umieścić w naczyniu blendera kielichowego z odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny lub limonki. Zamiast cukru można też dodać miód a jeżeli ktoś lubi to też świeże listki mięty. Całość zmiksować w blenderze na gładką masę lodową. Taki sorbet z truskawek można nakładać do rożków lub pucharków i podawać od razu do zjedzenia.
Zaciekawiło mnie czy truskawki mogą stanowić wenę do jakiejś twórczości pisarskiej i znalazłam w sieci wiersz “Owoc niezakazany” autorstwa Jadwigi Zgliszewskiej. Wiersz o jedzeniu truskawek, tak soczystych i aromatycznych owoców. Jedzeniu ich bez ograniczeń i bez obaw o kalorie oraz cieszeniu się tym sezonem truskawkowym, zanim on przeminie. Fajnie, że ktoś napisał taki wiersz. Myślę, że powstał właśnie z zamiłowania do smakowania i zajadania się tymi owocami sezonowymi.
“Owoc niezakazany
Przede mną stoi pucharek
najcudowniejszych owoców.
Jakich – kto zgadnie? Truskawek!
Dla mnie są niczym… ambrozja,
–
Soczystość, aromat, słodycz…
Choć owoc tak niepozorny
– można bezkarnie smakować
i… nie rachować kalorii!
–
Wykorzystujmy więc sezon.
A czerwiec to właśnie pora
truskawek, by jeść pełną gębą,
gdy skończą się – nie żałować.
—
Smacznego sezonu truskawkowego!
Jadwiga Zgliszewska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok (https://podlaskisenior.pl/truskawkowy-zawrot-glowy-wiersze-jadwigi-zgliszewskiej)
Pozdrawiam serdecznie
Ala z Małopolski, gdzie aktualnie zagościło gorące lato.