Sezon na miód….już rozpoczęty !

Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Sezon na  miód już rozpoczęty ! Pszczoły wzięły się ostro do roboty i już wkrótce na targach pojawią się pierwsze słoiki z tym pysznym i zdrowym produktem ! Ja od przynajmniej 6 lat do słodzenia stosuję tylko i wyłącznie miód. Warto już teraz wiedzieć jakie właściwości i na jakie dolegliwości działają poszczególne miody . Poniżej mała ściągawka, którą znalazłam w internecie :

Dodam również kilka sposobów-  testów , jak rozpoznać prawdziwy miód :

 

Testy na prawdziwość miodu

1. Test ściekania. Nabierz miód na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem lej go na talerzyk. Jeśli ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek, to jest to miód naturalny. Konsystencja sztucznego miodu będzie jednolita, bez żadnych grudek a miód rozleje się po talerzu.

 

2. Test rozpuszczania. Do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie, to masz pewność, że miód jest dobrej jakości. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.

3. Test wagi. W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu.

4. Krystalizcja. Dobrze przechowywany miód może stać nawet rok, ale już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować. Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani działania leczniczego. Czas potrzebny do zbrylenia zależy od rodzaju miodu. Najdłużej w stanie płynnym pozostaje miód z białej akacji, inne powinny skrystalizować się do końca roku, w którym zostały zebrane. Sztuczne miody nie krystalizują się – jest to jedna z metod na sprawdzenie jakości produktu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/naturalny-miod-jak-rozpoznac-prawdziwy-miod_41604.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/naturalny-miod-jak-rozpoznac-prawdziwy-miod_41604.html

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *