Pyszny chleb Małgosi …

Kuchnia, Ogólna |

Od dawna chciałam podać Wam ten przepis , ale jakoś wciąż mi umykał . Kiedy tydzień temu zajadałam się  znowu pysznym chlebem pieczonym przez moja siostrę Małgosię,  postanowiłam nie zwlekać i od razu go podać . Chleb jest bardzo smaczny ,  zdrowy …a co najważniejsze prosty i szybki do zrobienia. Małgosia właściwie podczas rozmowy  ze mną i moją drugą siostrą –  nie wiadomo kiedy go zrobiła ! Nagle zobaczyłam , że  wkłada  gotowe ciasto już do blaszek. Ale po kolei….Tym razem poprosiłam o dokładny przepis i zaraz Wam go wysyłam .

Najpierw podaje składniki :

– 1 litr cieplej wody

-10 dkg drożdży ( ostka)

-6 łyżeczek płatków owsianych

-6 łyżeczek otrębów pszennych

-2 płaskie łyżki soli

-1 kopiata łyżka cukru

-garść łuskanych nasion słonecznika

-garść nasion łuskanej dyni

  • 1 kg mąki Babuni do pieczenia chleba ( W Biedronce)

IMG_9094JPG IMG_9092JPG

 

Sposób przygotowania ciasta :

Do garnka wkładamy wszystkie produkty sypkie i wlewamy litr ciepłej wody z rozdrobnionymi w niej drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy ( wyrabiamy) najlepiej tłuczkiem do ziemniaków typu “wąż”.

Do przygotowanych dwóch brytfanek typu “keksówki” o wymiarach :

szer.-  11 cm dołem  , długość – 29,5 dołem, wys.  – 7 cm

Wysmarowanych smalcem, wkładamy wyrobione ciasto i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu ( ok 23 st) na około 20-30 minut do wyrośnięcia – po tym czasie ciasto powinno osiągnąć górne brzegi brytfanek i wtedy jest gotowe do pieczenia. Do nagrzanego wcześniej piekarnika ( grzałki góra dół) 210 stopni pieczemy 65 minut.

IMG_9104JPG IMG_9106JPG

Obserwujemy kolor  skórki pieczonego chleba i po w/w czasie chleb powinien być gotowy. Upieczony chleb po wyjęciu z brytfanek należy przemyć woda i posmarować smalcem oraz pozostawić do wystygnięcia.

IMG_9118JPG

P.S.

Po włożeniu ciasta do brytfanek ( do wyrośnięcia) można je posypać kminkiem , siemieniem lnianym lub makiem wg upodobania.

SMACZNEGO !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 odpowiedzi na “Pyszny chleb Małgosi …”

  1. Ula pisze:

    Ile mąki?

    • Mandarynka Ela pisze:

      P. Ulu dobrze , że Pani zapytała bo nie zauważyłam braku tak przecież ważnego składnika ! Już napisałam 1 kg mąki najlepiej Babuni do pieczenia chleba . Można go kupić w Biedronce. Życzę więc smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *