Pyszne i zdrowe dynie…
Kuchnia, Ogólna, Zdrowie i Uroda |
Pyszne i zdrowe dynie…
To ten czas…sezon dyniowy, nie przegapcie go moi drodzy! Dynie to też mała cegiełka w kierunku naszego zdrowia! Dzisiaj przesyłam (już go tu podawałam) przepis na przepyszną zupę dyniową, który mam od Ewy z Lublina. Jeśli jeszcze nie robiłyście nigdy takiej zupy, warto spróbować!
Nie dość, że pyszne i zdrowe – to jeszcze takie dekoracyjne ! Same plusy!
Zupa z dyni …
Myślę , że to ostatni moment, żeby sezon dyniowy rozpocząć ! Dzisiaj zrobiłam po raz kolejny zupę z dyni , z bardzo zdrowej i smacznej jej odmiany – Hokkaido ! W tym roku nie musiałam jej kupować, bo zebrałam dorodne egzemplarze z mojego ogrodu ( po raz pierwszy). Polecam ją właśnie teraz, kiedy nasz organizm potrzebuje szczególnej troski przed zbliżającą się zimą ! Zupa dyniowa jest pyszna, zdrowa, a dodany do niej imbir świetnie rozgrzeje nasz organizm ! Jest idealna na teraz również pod kątem urozmaicenia naszego codziennego menu. Dodam tylko, że w przypadku dyni Hokkaido wykorzystujemy całą dynię razem ze skórką !
Przepis Ewci z Lublina…
Po raz pierwszy zupę dyniową jadłam u Ewy z Lulina i była tak pyszna, że korzystam z jej przepisu.
Składniki:
1. 1kg miąższu z dyni ( bez pestek i skóry )W przypadku Hokkaido dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
2. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
3. 4 małe ziemniaki
4. 1 malutka papryczka chili lub pół malutkiej łyżeczki sproszkowanej ( uważajcie, żeby nie przesadzić – lepiej dać mniej, a potem ew. dołożyć )
5. 2-3 ząbki czosnku
6. ok 4 cm imbiru świeżego
7. pestki dyni
8. łyżka oliwy, sól, pieprz, 0,5 szklanki śmietany 30% lub 18 %
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy rozdrobniony czosnek, imbir, pokrojone ziemniaki i dynię.
Mieszając dusimy ok 5 minut , następnie wlewamy bulion i gotujemy ok 30 min. Na koniec wszystko miksujemy, doprawiamy i dodajemy śmietanę. Ja daję do takich zup kremową śmietankę 30%, Ewcia dała 18% i też była znakomita !
Tuż przed podaniem posypujemy prażonymi pestkami dyni, które rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Ciągle mieszamy, aby ich nie spalić. Jeśli są lekko brązowe szybko przekładamy je do np. miseczki i są gotowe do posypania.
Pyszna i zdrowa…
Zupa jest pyszna i bardzo zdrowa. Dobra na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś na rozgrzewkę!
Ewcia mrozi ją w pojemnikach ( bez śmietany) i potem jest jak znalazł w razie potrzeby.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim smacznego!!!
Jestem ciekawa , czy macie swoje ulubione dania , gdzie w roli głównej występuje dynia ?! Jeśli tak , to proszę podzielcie się z nami w poniższych komentarzach . Z góry za nie dziękuję i wszystkich serdecznie pozdrawiam.
SEZON DYNIOWY UWAŻAM ZA ROZPOCZĘTY !
Dodaje poniżej przepis Mirosławy – jednej z sympatyczek mojego bloga . Ponieważ jest mi całkowicie nieznany i brzmi ciekawie przesyłam go również Wam :
Mirosława pisze:
“Moim zdaniem to najszybsza zupa świata,oczywiście składniki biorę ,,na oko”…dynię rozgotowuję co trwa krótko jeśli ogień mocny,rozdrabniam ją tylko takim ,,drutem”do duszenia ziemniaków, dolewam trochę wody i robię ciasto na zacierki z mąki,jajka i wody…powinno wyjść twardawe…ja odskubuję kluseczki palcami i wrzucam do górującej się dyni, oczywiście bez mieszania się nie obejdzie,na koniec dolewam mleko do pożądanej konsystencji i koniec. Dopiero na talerzach doprawiamy ją sobie cukrem i posypujemy cynamonem. Taką zupę jadł mój Mąż od najmłodszych lat i na początku nie przypadła mi do gustu, ale w końcu polubiłam jąOsobiście wolę pikantną…wypróbuj sobie i oceń sama
Dodaj komentarz