Pyszne ciasto Paradiso wg przepisu Ediego….

Kuchnia |

Edi to nie tylko sympatyk mojego bloga , wspaniały fotograf i pasjonat życia –  ale również ktoś , kto wyczarowuje wspaniałe ciasta !  Ostatnio wysłał mi ciekawy przepis wraz ze zdjęciem , na widok którego ślinka cieknie…Ponieważ mamy lato , porzeczki i jagody pod ręką  nie zostaje nic innego jak zabrać się do roboty i zrobić sobie przyjemność ! A dlaczego nie ! Do tego filiżanka pysznej kawy i rozkosz gotowa !

Edi pisze :

Elu…

w załączeniu przesyłam Ci przepis na to ciasto i dwie fotki z ostatniego wypieku.
Zaznaczam,że przepis nie zawiera wersji LUX,jest to wypiek w wersji standard.
Wersja LUX polega na przekrojeniu ciasta na trzy płaty,między które wstawiłem krem z serka mascarpone,bitej śmietany i różnych owoców.
Ja uwielbiam ciasta, żyję wg motta “Jeden dzień bez ciasta, jest dniem straconym”.
Smacznego.

Ciasto Paradiso :

Poniżej przepis na ciasto :

250 g mąki
200 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
3 jajka
5 łyżek mleka
1/2 torebki proszku do pieczenia
odrobinkę cukru waniliowego
szczypta soli
Jajka dokładnie utrzeć w mikserze z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i solą.Do masy dodajemy masło i ucieramy dalej,dokładając stopniowo kolejne łyżki przesianej mąki i zimnego mleka a na koniec proszek do pieczenia.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.Po wyłączeniu pieca jeszcze co najmniej 10 min nie otwieramy go,dzięki czemu przysmak z raju nie opadnie.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
W luksusowej wersji kroimy na dwa/trzy krążki i przekładamy ubitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone i ubitej śmietany 30/36%.

Smacznego

Edi dziekuje za przepis i czekam na następne Twoje wspaniałości .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *