Piwo imbirowe – przepis

Kuchnia, Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Piwo imbirowe – przepis

Znacie takie piwo? Ja pierwszy raz przeczytałam o nim u Elwiry, autorki jednego z profili na Instagramie pt. Ostatnie_podrygi. Jest to urocza osoba, prawie w moim wieku, więc chętnie do niej zaglądam. Podaje dużo ciekawych przepisów kulinarnych i nie tylko….bywa częstym gościem w Pytaniu na Śniadanie. Przepis na piwo imbirowe tak mnie zaciekawił, że sama spróbuje je zrobić…przecież to samo zdrowie, a jak do tego jeszcze pychota- to dlaczego nie!

Przedstawiam Elwirę i jej przepis:

Dzisiaj przychodzę do Państwa z bardzo dobrym ,relaksującym i dawno obiecanym piwem imbirowym .Zapomniałam o tym poście, ale co się uciecze, to się nie odwlecze jak powiadają i proszę bardzo- jest przepis. Trzeba trochę czasu poświęcić -pracy mało -ale warto, bo swoje procenty to swoje procenty 😜wiesz, co pijesz. Pierwszy etap to zakup kawałka świeżego imbiru , torebki cukru ,10 sztuk rodzynek lub 2 daktyle suszone ,1 cytryna .Potrzebny jest słoik z nakrętką ,a w nim 250ml wody przegotowanej ,ale zimnej.To zaczynamy pierwszy etap.
Do słoika nalewamy 1 szkl. wody ,wlewamy sok z wyciśniętej cytryny ,dodajemy rodzynki lub daktyle i ścieramy na tarce tymi drobnymi dziurkami imbir ,ma być 1 łyżka stołowa ,dodajemy 1 łyżkę cukru i słoik mocno zakręcamy.Odstawiamy w ciepłe miejsce ,u mnie to parapet kuchenny. Codziennie przez 8 dni trzeba do tego słoika dodawać 1łyżkę startego imbiru i 1 łyżkę cukru.Zakwas imbirowy będzie pięknie bąblował .Nie powiem ,ładny widok.😃
Po 8 dniach ,zagotowujemy 4 litry wody z dodatkiem 450g cukru.Musi ostygnąć i wtedy dodajemy sok z jednej cytryny i odcedzony zakwas .Koniecznie zostawiamy sobie 2-3 łyżki tego zakwasu w słoiku do dalszej produkcji. Będzie szybciej i będzie power, czyli moc!.
Teraz rozlewamy młode piwo imbirowe ,które jeszcze nie nadaje się do picia do pięknych butelek z kapslem.Jeśli nie ma to trudno ,można nalać do plastikowych ,dużych po napojach gazowanych ,ale artyzmu diabli wzięli ,w butlach szklanych i zdrowo i ładnie.Teraz ważna sprawa, nalać trzeba do 7/8 butelki ,bo piwo odstawiamy do dalszej fermentacji i musi mieć powietrze ,inaczej wybuchnie i robota ze sprzątaniem.Po kilku dniach stania w ciepłym miejscu piwo jest gotowe .Te plastikowe butle będą twarde ,a w szklanych po lekkim potrząśnięciu będzie gaz ,czyli bąble.Teraz trzeba do lodówki i takie oziębione można podawać. PYCHOTA. Za długo nie postoi ,bo dobre ,ale jeśli się zapomni może wystrzelić ,bo ono cały czas pracuje .
 

Najważniejsze zalety piwa imbirowego to między innymi łagodzenie żołądka, poprawa zdrowia serca, zapobieganie chorobom przewlekłym i regulacja objawów cukrzycy.

Inne przepisy:

Domowe piwo imbirowe.

https://smaker.pl/przepisy-napoje/przepis-piwo-imbirowe,164501,hajduczek-naturalnie.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *