Ocet jabłkowy…przepis

Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Ocet jabłkowy…przepis

Jak widzicie kochani, u mnie w kuchni- produkcja octu jabłkowego. To jest dopiero pierwsza partia -dwa słoje – które stoją u mnie już dwa tygodnie. Będę robiła wkrótce następne…U nas jabłka bardzo obrodziły, gałęzie aż się uginają od nadmiaru owoców! Jabłuszka same się proszą żeby je zagospodarować:

Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy…

Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy i można go kupić w sklepie. Jednak nie jest on najlepszej jakości i nie do końca wiemy, jak był wykonany. Dlatego warto zrobić go w domu, bez wspomagaczy czy chemicznych dodatków. Mamy wtedy pewność, że jest naturalny i zawiera wszelkie prozdrowotne właściwości. Domowy ocet jabłkowy jest banalnie prosty do wykonania, więc nie ma się nad czym zastanawiać, tylko zrobić sobie większe ilości, żeby wystarczyło do następnego lata.

Ocet jabłkowy – właściwości. Dlaczego warto go pić?

(źródło widomości ze strony: https://bimberek.pl/ocet-jablkowy-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie/ )

Właściwości octu jabłkowego są bardzo szerokie. Zawiera między innymi sód, potas, miedź, fluor, fosfor, żelazo, bioflawonoidy, pektyny, kwas cytrynowy, mlekowy i octowy oraz mnóstwo witamin, w tym witaminy A, C, E, P oraz B. Ocet jabłkowy wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, przez co pomocny jest przede wszystkim przy odchudzaniu. Reguluje również poziom cukru we krwi, przez co zalecany jest podczas terapii cukrzycy, zwiększa uczucie sytości, przez co wpływa na spożywanie mniejszych ilości kalorii przy posiłku,

Ocet jabłkowy wpływa również pozytywnie na kondycję naszej skóry. Odnotowuje się jego dobroczynny wpływ na zmiany skórne takie jak brodawki, kaszaki, odciski, zmarszczki, przebarwienia, liszaje , łupież a nawet łuszczycę.  Dzieje się tak dzięki właściwościom antybakteryjnym i kwasowemu pH.

Przepis na ocet jabłkowy:

Skorzystałam z przepisu ze strony www.bimberek.pl i polecam otworzyć  link (https://bimberek.pl/ocet-jablkowy-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie/)  i przeczytać. Dużo ciekawych wiadomości na ten temat. Podaję ten prosty przepis, bo sama też z niego skorzystałam.

“Poznaj najprostszy przepis na ocet jabłkowy, który wykonasz w zaledwie pięciu krokach:

  • Krok 1. Jabłka należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki (wraz z gniazdami).
  • Krok 2. Umyte i pokrojone jabłka należy umieść w dużym, szklanym słoiku i zalać odpowiednią ilością przegotowanej, letniej, osłodzonej wody.
  • Krok 3. Słoik należy przykryć gazą lub ściereczką. Warto zacisnąć ją gumką recepturką lub sznurkiem.
  • Krok 4. Słoik odstawiamy zacienione, ciepłe miejsce. Należy pilnować, aby jabłka cały czas znajdowały się pod powierzchnią wody. W przeciwnym razie może pojawić się pleśń. Wtedy ocet nadaje się jedynie do utylizacji. W tym celu warto jabłka docisnąć szklanką lub talerzykiem aby utrzymać owoce pod powierzchnią wody. Tak przygotowany ocet odstawiamy na okres około 4 tygodni.
  • Krok 5. Po upływie tego czasu z powierzchni słoja należy zdjąć powstały osad, zwany matką octową i przelać gotowy ocet do czystych, szklanych butelek, przelewając przez sitko i dokładnie zakręcić.

Uwaga! Jeśli w occie wyczuwasz zapach wina, lub pojawiają się pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw słój jeszcze na ok 1-2 tygodnie.

To tyle! Jak widzisz, pracy niewiele. Musisz jedynie wykazać się cierpliwością, aby móc cieszyć się swoim własnoręcznie przygotowanym, domowym, najzdrowszym octem jabłkowym.”

Zdjęcia zrobiłam w najbliższej okolicy, u mnie na wsi.

3 odpowiedzi na “Ocet jabłkowy…przepis”

  1. Alicja pisze:

    Witam Elu!

    Polska jest krajem kwitnącej jabłoni. I te pięknie kwitnące jabłonie raczą nas takimi apetycznymi jabłuszkami, jak na twoich zdjęciach Elu.

    “…O, jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snu
    Gdzie spojrzeć jabłuszko, jabłuszko tam i tu
    Gdzie spojrzeć jabłuszko, jabłuszko tam i tu
    Jabłuszko pełne snu…”
    (Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,mieczyslaw_wojnicki,jabluszko_pelne_snu.html…”)

    Korzystajmy więc i jedzmy jabłka, bo na pewno jest prawda w tym powiedzeniu, że:
    “Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie.”

    Kiedyś znalazłam w sieci informację o stosowaniu diety jabłkowej (gdyby, kogoś to zaciekawiło link np. https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-jablkowa)

    Na koniec tematu, tak trochę z przymrużeniem oka krótki kawał:
    Pani pyta Jasia:
    – Jak podzielić 8 jabłek na 5 osób?
    Jasiu odpowiada:
    – Najlepiej ugotować kompot.

    No właśnie, bo przecież kompocik, dżem, sok lub ciasto z jabłek – na szczęście może towarzyszyć nam nie tylko w sezonie letnim. Można teraz właśnie zamknąć w słoiczkach różne przetwory z tych owoców (i nie tylko).

    Pozdrawiam cieplutko.
    Ala z Małopolski, gdzie od kwitnących nawłoci zwanych mimozą polską zażółciły się łąki (czyżby to już? “Mimozami jesień się zaczyna…)”

  2. Anita pisze:

    Dziękuję za przepis. Już kilka razy o nim słyszałam ale jeszcze nigdy nie próbowałam robić samodzielnie. W tym roku wyjątkowo mam sporo wlasnych jabłek na drzewach
    Tak więc trzeba będzie spróbować i zobaczyć czy smakuje.

    • Mandarynka Ela pisze:

      Anitko…Ja już jeden ocet zrobiłam i zlałam do butelek, a teraz przygotowuję następny! Jest tyle jabłek, że szkoda je zmarnować! Ocet wyszedł fantastyczny!

      Pozdrawiam serdecznie…Ela

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *