Napój z kwiatów czarnego bzu !

Kuchnia, Ogólna |

 Napój z kwiatów czarnego bzu !

Uffff….jak gorąco ! Ostatnie upały mocno dają się we znaki , przynajmniej ja nie najlepiej je znoszę, a ma być jeszcze cieplej ! Od poniedziałku powyżej 30 stopni ! jutro nawet zapowiadają u nas na Roztoczu 34 st !!! To nie dla mnie ! Do 25 st. wiem , że żyję… a potem im więcej tym gorzej ! Też tak macie ?  Cóż… nie mamy na to wpływu,  więc  warto w taki czas zabezpieczyć się na różne sposoby, żeby łatwiej było  przetrwać i nie męczyć swojego organizmu. Przede wszystkim trzeba dostarczać do organizmu dużo płynów ! Ja niestety mam z tym problem i muszę używać podstępów, aby wypijać coś innego oprócz ulubionej kawy  ! Ostatnio odkryłam  napój  z kwiatów czarnego bzu –  bardzo zdrowy, smaczny i bajecznie prosty do przyrządzenia – idealny więc dla mnie : trzy w jednym ! Tu na Roztoczu kwitnie dopiero od paru dni i jego piękne kwiatowe talerze ozdabiają wiosenny krajobraz !  Mam to szczęście , że wiele dorodnych bzowych krzewów rośnie dookoła mojego wiejskiego domu ! Mam więc go pod kontrolą i pod ręką jak widać :

Jak się zabrać do przyrządzenia napoju ? Najpierw musimy  nazbierać kilka kwiatowych talerzy i  zalać wrzątkiem . Ważne , żeby nie płukać kwiatów , bo pozbawimy je tego , co jest najcenniejsze –  czyli pyłek kwiatowy !

Kiedy już napar ostygnie, można dodać do niego trochę miodu, parę plasterków cytryny i  jak ktoś lubi parę listków świeżej mięty ! Gotowe ! Polecam ! Napój delikatnie aromatyczny i bardzo zdrowy !

W czasie tych upalnych dni wrzucam tez kilka kostek lodu !

Tak mi się spodobały te zdjęcia , które zrobiłam do dzisiejszego wpisu , że miałam problem które wstawić…wstawiam więc wszystkie ! Będzie smaczniej  !

 

 

5 odpowiedzi na “Napój z kwiatów czarnego bzu !”

  1. Kris pisze:

    Uuuuuuuuf, to prawie afrykańskie upały! Pyszny napój przygotowałaś Elu, ale z pewnością najlepiej smakuje w Twoim otoczeniu! Miło Cię wieczornie pozdrawiam z nagrzanej katowickiej miejskiej pustyni, sącząc i dzielą się z Tobą schłodzonym 5% belgisch bier leffe ruby. Przepiękne są Twoje zdjęcia Elu!

    • Anonim pisze:

      Dziękuje Kris za miły komentarz , dawno nic nie pisałeś ! Schłodzone piwo w ciepły wieczór tez pewnie smakuje wybornie ! Mam nadzieję , że jakoś wytrzymujesz te afrykańskie temperatury ? Posłałabym trochę chłodu , ale też nie wiem, gdzie go szukać ?! Pozdrawiam więc chłodno…może to jakoś zadziała ?

  2. Alina pisze:

    Przeczytalam w prasie artyló; o pani jestem pełna podziwu, cudownie wszystko opisane, teraz ogladam zdjecia , podziwiam, serdecznie Pania pozdrawiam

    • Anonim pisze:

      Dziękuję za miły komentarz ! Mam nadzieję , że w dalszym ciągu mój blog nie zawiedzie moich stałych i nowych czytelników !Pozdrawiam równiez bardzo serdecznie !

  3. Morgana pisze:

    Robię, co roku syrop z kwiatów bzu. Pyszna jest także nalewka, polecam:)
    Na zimę idealny uodporniający syrop, a na upały orzeźwiający.
    Dodaję jeszcze pomarańcze, oprócz cytryn.
    Smacznie pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *