Nalewka z głogu, dobra na sercowe problemy !
Kuchnia, Ogólna, Zdrowie i Uroda |
Nalewka z głogu, dobra na sercowe problemy !
Dzisiaj już przypominam stary wpis, bo wkrótce warto zabrać się za nalewkę z głogu. Nalewka z tych owoców jest przede wszystkim dedykowana dla “sercowców”. Wspomaga układ krążenia, obniża ciśnienie, działa uspokajająco, likwiduje napięcie i nadpobudliwość i sprawia, że czujemy się lepiej.
To kolejny naturalny wspomagacz zdrowia, z którego korzystam i polecam. Mój poniższy przepis bardzo się sprawdził, więc go tu wstawiam dla przypomnienia:
Niedawno pisałam…
Niedawno pisałam, że wybieram się do lasu na “łowy” ! No i łowy bardzo się udały, a i moje oko – mimo nie najlepszej pogody – też się nacieszyło jesiennymi , “głogowymi” widokami ! Dzisiaj chcę Was zachęcić do zrobienia nalewki z głogu, która jest świetna przede wszystkim ( choć nie tylko )na problemy sercowe, ale tylko te zdrowotne jego aspekty, nie mylić z uczuciową strona zagadnienia ! ( Ha ha !)
Jak widzicie…
Jak widzicie – to miałam co łowić, bo głóg bardzo obrodził w tym roku ! Ale przejdę może już do rzeczy, bo zaraz zapomnę, czego ma dotyczyć ten wpis ! ( ha ha ) Już od dawna wiedziałam, że głóg ma bardzo dużo zalet zdrowotnych, a nalewka z niego jest bezcenna dla naszego organizmu ! Fantastycznie działa na nasze serce, wspomaga odporność i świetnie chroni przed przeziębieniem !
Stasiu z Lublina…
Stasiu z Lublina już dawno też namawiał mnie do jej zrobienia, ale jak to w życiu bywa : albo z mojej wsi wyjeżdżałam za wcześnie, kiedy głóg był jeszcze nie dojrzały, albo też przyjeżdżałam za późno ! Tym razem się udało i jestem w samą porę. Głóg zebrałam parę dni temu i musiałam go przemrozić w zamrażalniku, ale po dzisiejszej mroźnej nocy jest gotowy do zalania . Warunkiem właśnie jest to, żeby owoce były przemrożone, ponieważ wtedy dopiero ma największe właściwości !
Owoce przebieramy, czyścimy z gałązek i oczywiście myjemy . Ja na chwilę potrzymałam go w wodzie , aby trochę się oczyścił, a potem pod bieżącą wodę i do słoja ! Poniżej podaję przepis, z którego skorzystałam, a co z tego wyjdzie dowiem się niestety dopiero po około roku, bo tyle powinien leżakować i wtedy osiąga najlepszy smak ! A zatem do dzieła moi drodzy !
Składniki na nalewkę z głogu:
- 1 kg dojrzałych owoców głogu
- 4 szklanki spirytusu
- 50 dag cukru
- 6-10 goździków
- kawałek cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 szklanki przegotowanej wody
Sposób przygotowania nalewki z głogu:
- Owoce wsypać do słoja, spirytus wymieszać ze szklanką wody, zalać głóg, szczelnie nakryć i odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
- Zagotować resztę wody z przyprawami, dodać cukier, gotować kilka minut, zdjąć pianę. Zlać alkohol z owoców, wlać do syropu, mieszając. Wlać do słoja, zamknąć, odstawić na 3 dni, przefiltrować, rozlać do butelek.
Jak widzicie przepis nie jest trudny, właściwie można śmiało powiedzieć , że bardzo łatwy do wykonania, a korzyści z tego płynące będą ogromne. Warto więc poświęcić odrobinę czasu i sprawić aby nasza domowa apteko- spiżarnia posiadła ten wspaniały dar natury !
Dodaj komentarz