Miód z pokrzywy…?!

Kuchnia, Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Miód z pokrzywy…?!

Pokrzywa wciąż na topie…Teraz to jej najlepszy czas pod kątem bogactwa w witaminy. Korzystajmy więc, bo zalet ma dużo, jest dostępna dla każdego i do tego za darmo.  Dzisiaj znalazłam przepisy na miód z pokrzywy, bardzo mnie zainteresowały, bo po raz pierwszy o czymś takim się dowiedziałam. Już wcześniej podawałam te przepisy, ale dzisiaj kiedy zdrowie i odporność stały się w naszym życiu najważniejszym priorytetem – korzystajmy z dobrodziejstwa natury.

Pokrzywa zwyczajna….(kilka informacji z www.cefarm24.pl)

Co skrywa w sobie pokrzywa?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest pospolitą byliną występującą na sześciu kontynentach. Opisywana roślina może mieć korzystny wpływ na zdrowie z powodu zawartych w niej składników odżywczych. Zacznijmy od witamin, z których słynie główna bohaterka dzisiejszego wpisu. Pokrzywa dostarcza witaminy C, która przede wszystkim wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z ciała, a także stymuluje metabolizm, co z kolei przekłada się na lepsze trawienie.

Wśród składników, w które obfituje pokrzywa, mamy też witaminy z grupy B oraz witaminę K. Ta ostatnia działa pozytywnie na krzepliwość krwi, gojenie ran oraz zapewnia odpowiednią mineralizację kości. Ziele jest również źródłem glikozydów flawonoidowych, które – poprzez stymulowanie neutrofili – wspierają system immunologiczny w zwalczaniu infekcji. Do tego zestawu należy dodać również składniki mineralne, przede wszystkim krzem, żelazo, jod, fosfor, magnez, potas i wapń. Listę składników drzemiących w jej składzie uzupełniają m.in. fitosterole, flawonoidy, sole mineralne, olejki eteryczne i kwasy organiczne.

Jestem ciekawa, czy ktoś z Was robił już taki miód ?

Miód z pokrzywy – jak go zrobić i na co pomaga?

Do zrobienia miodu z pokrzywy potrzebny jest 1 kg pokrzywy, którą mielimy przez maszynkę, potem dodajemy 1 l wrzątku. Po godzinie wyciskamy sok, zagotowujemy i dodajemy około 0,5 kg miodu mieszamy i rozlewamy do słoiczków (zalecane jest pasteryzowanie przez ok. 15 minut). Miód można stosować profilaktycznie przy przeziębieniach, grypie i podobnych infekcjach. Stosować 2-3 razy dziennie po 1 łyżce, przez 2-3 tygodnie. Kuracja 1-2 razy na kwartał.

Najbardziej optymalna proporcja:

1 część wyciśniętego soku z pokrzywy + 4 części miodu

Drugi przepis – ten mi bardziej przypadł do gustu:

Szklankę młodych listków pokrzywy z łodyżkami przelewamy wrzątkiem na sicie ( oczywiście, jeśli listki parzą). Następnie po ostudzeniu, odsączamy z wody i bardzo dokładnie osuszamy! To bardzo ważne, żeby miód po zamknięciu dobrze się zakonserwował. Gdy pokrzywa będzie już całkiem sucha, wrzucamy ją razem z miodem ( Ok 1,5 szklanki miodu) do misy miksera i całość miksujemy. Potem przelewamy do słoiczków, trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

U mnie na polach wiosna i oprócz cennych pokrzyw dmuchawce…latawce , wiatr! Miłych majowych dni kochani!

Jakie zalety ma pokrzywa:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *