do bloga

Beatki camembert na gorąco….

Kuchnia, Ogólna |

Z mojej podróży do Francji przywiozłam oczywiście trochę serów. Część z nich kupiłam będąc jeszcze w Alpach,  od tamtejszych  górali. Sery stały się świetnym pretekstem do tego, aby zaprosić przyjaciół na serową kolację i w "towarzystwie" czerwonego wina powspominać i poopowiadać o moich wrażeniach z wyjazdu. Wieczór był udany, było bardzo wesoło, oglądaliśmy zdjęcia, a ja opowiadałam o ciekawych, ale też i o zabawnych wydarzeniach jakie mnie spotkały ...
[easy-social-share buttons="facebook,google,twitter" counters=0]
do bloga

Bałwanki do schrupania?

Kuchnia |

Zobaczcie co znalazłam .... przeglądałam strony w internecie i nagle wyskoczyły mi takie bałwanki,  a idzie zima i przydadzą się takie akcenty na naszych stołach ! Przygotowanie takich bałwanków jest dosyć proste jak widzicie! Jestem tylko ciekawa z czego są guziczki ?  Może ktoś ma jakiś pomysł ?  Piszcie proszę.... ...
[easy-social-share buttons="facebook,google,twitter" counters=0]
do bloga

Czas na krężałki !!!!

Kuchnia |

Wielu z Was na pewno się zastanawia o co tu chodzi ? Co to są krężałki, przez moją mamę nazywane kryżałkami ! Otóż zaraz wyjaśnię.... Krężałki to małe kapustki ukiszone w całości lub w połówkach. Znane są od wielu pokoleń tu na wschodzie Polski -  są fantastycznym dodatkiem do drugiego dania zamiast np ogórków kiszonych. I z krężałkami jest tak, że albo je polubicie i każdego roku jesienią będziecie je smakować, albo wcale nie przypadną Wam do gustu. Po prostu...
[easy-social-share buttons="facebook,google,twitter" counters=0]
do bloga

Kawa czy herbata ?

Kuchnia |

Zastanawiam się co moje mandarynkowe towarzystwo bardziej preferuje: kawę czy herbatę ? Ja należę do tej grupy, której ogromną radość na dzień dobry sprawia filiżanka czarnej kawy z odrobiną mleka...  posłodzonej łyżeczką miodu. ....i muszę przyznać, że jest to dla mnie ogromny bodziec, żeby "wyskoczyć" z łóżka ! Parę dni temu trafiłam na świetną stronę na temat kawy w różnych jej aspektach, nawet na wesoło ( wspaniałe rysunki Andrzeja Mleczki) i podobnie...
[easy-social-share buttons="facebook,google,twitter" counters=0]
do bloga

Sezon dyniowy czas zacząć….

Kuchnia |

Czas na dynie.... krem z dyni wg. przepisu Ewci z Lublina Tak jak obiecałam, póki pamiętam jeszcze ten pyszny smak kremu- zupy dyniowej, jedzonej w Jedlance, podaję Wam przepis. Myślę, że nie jest skomplikowany i każdy może ją zrobić ! Składniki: 1. 1kg miąższu z dyni ( bez pestek i skóry ) 2. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3. 4 małe ziemniaki 4. 1 malutka papryczka chili lub pół malutkiej łyżeczki sproszkowanej ( uważajcie, żeby nie przesadzić – lep...
[easy-social-share buttons="facebook,google,twitter" counters=0]