Kiełkujący czosnek , zdrowy?

Kuchnia, Zdrowie i Uroda |

Kiełkujący czosnek , zdrowy?

Niedawno Staszek z Australii przysłał mi taki filmik. Trafił idealnie, bo prawie robiłam kryżałki ( przepis na blogu) i przebierałam czosnek, potrzebny do kiszenia małych główek kapusty! Wyrzucałam wszystkie kiełkujące główki, a tu klops !!! Zrobiłam źle !!! Okazuje się, że kiełkujący czosnek jest o wiele zdrowszy, niż ten “normalny”…czy ktoś już w3cześniej o tym słyszał? Warto posłuchać :

Można znaleźć dużo artykułów…

W sieci można znaleźć mnóstwo artykułów na temat dobroczynnego działania czosnku na organizm człowieka.

Badania naukowe nie raz potwierdziły, że czosnek ma silne właściwości antybakteryjne, które chronią organizm przed infekcjami i wzmacniają system odpornościowy.

W sklepie najczęściej kupujemy czosnek, który jest twardy i świeży. Taki mięknący i wypuszczający kiełki jest przez nas ignorowany i uznawany za niepełnowartościowy.

Najnowsze badania zaskoczyły naukowców, zaskoczą i Ciebie.

Badacze z Uniwersytetu Kyungpook w Południowej Korei postanowili zbadać taki kiełkujący czosnek. Odkryli, że ząbki czosnku pochodzące z kiełkującej główki zawierają kilkanaście razy więcej przeciwutleniaczy niż świeże! Dodatkowo, z każdym kolejnym dniem poziom antyutleniaczy wzrastał.

Niespodzianką także był fakt, że wzrastała również przyswajalność tych związków przez organizm ludzki. Co sprawiało, że korzyści z nich płynące były nieporównywalnie lepsze.

Chociaż czosnek został gruntownie przebadany ze względu na jego zdrowotne właściwości, mało uwagi poświęcono do tej pory czosnkowi kiełkującemu. Postawiliśmy hipotezę, że kiełkowanie czosnku pobudza produkcję różnych fito chemikaliów, które są korzystne dla zdrowia. Etanolowe ekstrakty z czosnku kiełkującego przez różne okresy miały zmienne aktywności przeciw-utleniające zdolności absorpcji rodników tlenowych. Ekstrakty z czosnku kiełkującego 5 dni wykazały bardzo wysoką aktywność przeciw-utleniającą, podczas gdy ekstrakty z surowego czosnku miały stosunkowo niską aktywność przeciw-utleniającą.

Ponadto, kiełkowanie zmieniło profil metaboliczny czosnku: profil metaboliczny czosnku kiełkującego przez 5-6 dni był wyższy od profilu metabolicznego czosnku kiełkującego od 0 do 4 dni. Dlatego kiełkowanie może być użytecznym sposobem na poprawę potencjału przeciw-utleniającego czosnku – wyjaśnili badacze z Uniwersytetu w Południowej Korei.

To nie oznacza jednak, że świeży, niekiełkujący czosnek jest niekorzystny. Także ma wiele dobroczynnych właściwości. Tylko następnym razem będąc w sklepie lub na hali targowej, nie skreślaj od razu kiełkującego czosnku, ponieważ jest on dużo bardziej wartościowy dla naszego organizmu.

Koniecznie podziel się z tą wiadomością ze znajomymi.

Źródło: https://www.f7dobry.com/naukowcy-prosza-nigdy-nie-wyrzucaj-kielkujacego-czosnku-badania-sa-jednoznaczne/

Zdjęcia z internetu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *