Jakie winko do sera ?

Kuchnia |

Jakie winko do sera ?

Jakie wybrać, aby podkreślało jego smak ? Już wrzucam małą ściągę, a nuż się przyda ?

Lubię dobre wina szczególnie czerwone, ale uwielbiam też sery zwłaszcza pleśniowe. Niestety należy uważać z ilościami, bo nie są zbyt przyjazne naszemu zdrowiu i często bywają przyczyną migreny. Jedzmy więc je z umiarem…i pijmy wino oczywiście też z umiarem !!!

 

 

Od czego zależy cena serów?

Cena jest zazwyczaj wykładnią wysokiej jakości serów, bądź odzwierciedla skomplikowany proces ich produkcji. Jedno jest pewne – sery najtańsze nie są najlepsze.

Po czym poznać ser słabej jakości?

żółtych serach wszystko wyjdzie na jaw po włożeniu ich do lodówki – zrobią się wilgotne, wodniste, szybko zaczną się psuć, plastry sera łamią się i kruszą. Białe sery lub twarogi też mogą zawierać dużo wody, często (w przypadku twarogów mielonych lub granulowanych) są kraszone śmietaną.

Sery są bogatym źródłem białka

Sery są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a białko jest jednym z podstawowych składników pożywienia. Niedobór białka w diecie powoduje takie zmiany w organizmie, jak: zahamowanie wzrostu u dzieci, niedokrwistość, degenerację wątroby, ogólny spadek odporności na choroby.

Sery – źródło energii

Sery są jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu zwierzęcego, a tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii dla organizmu ludzkiego. Tłuszcze znajdujące się w 100 g sera zawierają witaminę A w ilości pokrywającej 20% dziennego zapotrzebowania przez człowieka. Sery są bardzo sycące, ponieważ hamują wydzielanie soku żołądkowego.

Sery – źródło wapnia i fosforu

Sery są obfitym źródłem wapnia i fosforu. Rola tych składników nie ogranicza się wyłącznie do udziału w budowie kości i zębów. O fosforze mówi się na przykład, że nie ma innego składnika pokarmowego, który by odgrywał zasadniczą rolę w tylu różnorodnych i ważnych procesach życiowych.

Witaminy zawarte w serach

Witaminy A, Bi B2, których dobrym źródłem są sery, mają istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Witamina A pobudza tworzenie się nowych komórek i tkanek. Brak witaminy A wywołuje suchość i łuszczenie się skóry, rogowacenie ujść torebek włosowych, łamliwość włosów oraz poważne zmiany w narządach wzroku.

Większe niedobory witaminy B 1 powodują zmiany degeneracyjne w układzie nerwowym. Brak odpowiedniej ilości witaminy B2 objawia się zmianami na języku i zewnętrznych częściach jamy ustnej (np. tzw. zajady).

A zatem widać, jak prosto można uniknąć błędów żywieniowych, stosując w naszym codziennym menu najrozmaitsze sery.

(źródło i zdjecie tytułowe:  z beszamel.pl)

https://beszamel.se.pl/sery/sery-dlaczego-warto-je-jesc-jakie-wartosci-odzywcze-maja-sery,2910/

2 odpowiedzi na “Jakie winko do sera ?”

  1. Iwona pisze:

    Mieszkam ze smakoszem serów,win też- każda nasza podróż w krainy sera kończy się zapasami.Dobrze,że na granicy nie kontrolują bagaży bo byłoby by dziwnie.
    Są drogie ale jak pooglądamy proces produkcji itp. to nie może kosztować tyle co SER TYPU HOLENDERSKIEGO-tak,taką nazwę w jakiejś sieciówce zobaczyliśmy
    A rodzina ma z nami dobrze,też dostają te nie zawsze ładnie pachnące sery. Chyba lepiej niż jakieś”durnostojki” na komody, łapiące kurz
    I.

    • Mandarynka Ela pisze:

      “Durnostojki” (haha) a ja nazywam kurzołapy…jak zawał to zwał , ale wiemy o co chodzi. Ja od dawna tez przywożę smakołyki z zagranicy, zamiast niepotrzebnych nikomu pamiątek. Kiedyś tak bywało…
      Sery uwielbiam w połączeniu z winem to mój ulubiony rarytas. Już Ci zazdroszczę Twojego smakosza u boku – to skarb!
      Dobry ser musi kosztować i cena najczęściej podpowiada ile jest on naprawdę jest wart!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *