Jak przyrządzać kaszę jaglaną ?

Kuchnia, Ogólna |

Ponieważ pojawia się dużo pytań z Waszej strony:  jak ja przyrządzam  kaszę jaglaną, postanowiłam podać kilka moich przepisów. Najczęściej tą najzdrowszą z polskich kasz,  serwuję na słodko łącząc ją z owocami. Wykorzystuje do tego świeże owoce sezonowe, ale również  te suszone ( śliwki, rodzynki, żurawinę). Ważne jest to,  aby przed ugotowaniem kasze kilkakrotnie wypłukać wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki, którą  posiada.  Najczęściej słodzę ją odrobiną miodu lub cukrem brązowym. Dodaję odrobinę masła, dzięki czemu witaminy są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Moim ulubionym przepisem są jabłka faszerowane wcześniej ugotowaną kaszą :

1.Kaszę ugotowaną,  łączę z cynamonem , miodem i odrobiną cukru waniliowego.

2.Umyte jabłka przekrawam na 3/4 wysokości i wydrążam miąższ pozostawiając ok 8 mm przy skórce. Tak przygotowane jabłka oprószam cynamonem,  napełniam kaszą i przykrywam kapturkami.

3. Układam “pełne” jabłka w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut !Piekę je w temperaturze ok 180 stopni i to wszystko ! Można dodatkowo wzbogacić łyżeczką konfitury własnej roboty !

Bardzo często, ( zwłaszcza kiedy nie mam na to czasu) wrzucam garść kaszy do prawie każdej zupy. Dobry sposób dla tych, którym nie bardzo odpowiada jej specyficzny smak ! W zupie jest prawie nie zauważalna, nie zmienia jej smaku,  a jednak dostarcza cennych minerałów !

file__124950_618_290_100_0_true_0_0_0_0

( zdjęcie z netu)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *