Deser z nasion chia z mango…

Kuchnia, Ogólna |

Deser z nasion chia z mango…

Nakazuję zrobić!…

Jeśli ktokolwiek z Was nie zna tego pysznego deseru, to nakazuję go zrobić!!! Nie żartuję: NAKAZUJĘ!!! Coś pysznego, zdrowego i łatwego do zrobienia ! Wystarczy mieć nasiona chia, puszkę mleka kokosowego i duży owoc dojrzałego mango ! To mój najprostszy przepis oparty tylko na tych trzech składnikach! Ważne, żeby nasiona zalać mlekiem wieczorem, a dokończyć na drugi dzień…wtedy idealnie napęcznieją. Niektóre przepisy podają krótszy czas, ale uważam, że im dłużej będą w mleku tym lepiej. Ja po zalaniu nasionek, wstawiam je na całą noc do lodówki.

Na drugi dzień do pucharków z napęczniałymi nasionkami, dodaję zmiksowane dojrzałe mango i listek mięty…koniec! Pyszne i bardzo zdrowe, więc polecam! Znalazłam trochę “wzbogacone” przepisy i poniżej je podaję, można spróbować. Ja na pewno, pokuszę się jeszcze na ten przepis z serkiem mascarpone…mam nadzieję, że też będzie wspaniały!!!

Podaję dwa przepisy…

Poniżej podaję dwa przepisy znalezione w internecie, bardzo zbliżone do mojego sposobu wykonania! Pierwszy raz zrobiła mi ten zdrowy i pyszny deser,  moja znajoma –  Anetka i to była miłość od pierwszego nie tyle wejrzenia, co od pierwszego spróbowania. Nie mam swoich zdjęć, właśnie teraz zalałam nasionka…więc posłużyłam się zdjęciami z podanych niżej artykułów.

Deser z chia jest idealny na lato, ponieważ orzeźwia, ale też pozwala nam się nasycić. Dzięki temu możemy go spożywać w ramach przekąski. Jak go przyrządzić?

Składniki
2 łyżki nasion chia
200 ml mleczka kokosowego
1 całe mango
2 łyżeczki miodu
100 g cukru
Sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania

Nasiona chia mieszamy z mleczkiem kokosowym oraz miodem i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Mango obieramy i kroimy na pół. Połowę blendujemy na mus z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Pozostałą część kroimy w kostkę.
Do szklanek wlewamy mus z mango. Na to wykładamy zgęstniały pudding z chia. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę mango.
Cały deser wstawiamy do lodówki jeszcze na około godzinę.

Deser chia z mleczkiem kokosowym i mango: jak przechowywać?

Pudding chia najlepiej spożywać na zimno. Dlatego przed podaniem należy go odpowiednio schłodzić. Lodówka to też najlepsze miejsce do przechowywania tego typu przekąsek.

Odpowiednio zabezpieczony i włożony do chłodziarki deser chia można przechowywać przez 2-4 dni. Po upływie tego czasu nie będzie już nadawał się do spożycia.
Nasiona chia – co to i jakie mają właściwości?

Nasiona chia są uznawane za jedne z najpopularniejszych super foods. Wszystko ze względu na ich cenne właściwości odżywcze:

mają dużą zawartość białka,
są bogatym źródłem kwasów omega-3,
zawierają naturalne przeciwutleniacze,
wspomagają pracę serca,
odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia,
korzystnie wpływają na układ krwionośny,
poprawiają stan skóry,
wspomagają pracę mózgu,
korzystnie wpływają na układ nerwowy,
obniżają ciśnienie krwi,
zapobiegają miażdżycy i chorobie wieńcowej,
obniżają poziom cholesterolu,
wspomagają wzrok.

(Źródło: https://stylzycia.radiozet.pl/Kuchnia/Przepisy/Deser-chia-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango-przepis-idealny-na-lato?gclid=Cj0KCQjwpreJBhDvARIsAF1_BU39bwt7mrRk35dcvO_TW_aAaoo7HIb0I0haW8qBiZouWJ2kefwqc4IaAoJxEALw_wcB  )

I drugi przepis: ze strony aniagotuje.pl   Kliknij:   https://aniagotuje.pl/przepis/pudding-chia-z-mango

Pudding chia z mango

Pudding chia z mango i mascarpone to jeden z moich ulubionych puddingów z nasionami chia. Przepis jest niezwykle prosty a sam deser szybki do zrobienia. To tylko kilka składników i 10 minut szykowania!

– to super prosty i piękny deser, który zachwyca każdego
– nasiona chia same pęcznieją po dodaniu ich do płynu
– wiesz, że to tylko 10 minut szykowania składników?

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pęcznienia chia: 6 godzin
Liczba porcji: 750 g deseru

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g deseru
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:

  • 1 szklanka mleka – 250 ml
  • 4 płaskie łyżki nasion chia
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 duże mango – 500 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia musu/pulpy z mango do puddingu potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Jeśli używasz gotowej pulpy z mango z puszki, to nie potrzebujesz żadnych urządzeń, by zrobić ten deser. Z podanych składników wychodzą dwie bardzo duże lub cztery mniejsze porcje puddingu z chia. Do puddingu użyłam jednego, ale bardzo dużego owocu mango.

Pudding chia z mango i serkiem mascarpone to super pomysł na deser na Walentynki. Bardzo często sięgamy po desery z truskawkami, jednak w lutym warto pomyśleć o owocach, które najlepiej sprawdzają się zimą. Mango jest jednym z takich idealnych owoców.

Pudding chia z mango i mascarpone

Do miseczki wlej szklankę mleka krowiego. Chodzi o szklankę o pojemności 250 ml. Jeśli nie masz lub nie możesz użyć mleka krowiego, to do tego deseru polecam Ci użyć mleka/napoju migdałowego lub kokosowego. Mleko może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej. Możesz też użyć zimnego mleka. Nasiona chia i tak napęcznieją.. to tylko kwestia czasu.

Do miseczki wsyp cztery płaskie łyżki nasion chia. Z tej ilości nasion szałwii hiszpańskiej wyjdzie gęsty pudding. Jeśli wolisz rzadsze desery, to daj trzy łyżki nasion chia. Całość wymieszaj i odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Polecam szykować tę mieszankę wieczorem i deser kończyć szykować następnego dnia rano.

 

Dalszy ciąg na stronie   https://aniagotuje.pl/przepis/pudding-chia-z-mango

 

 

 

https://krokdozdrowia.com/nasiona-chia-7-korzysci/

 

https://stylzycia.radiozet.pl/Kuchnia/Przepisy/Deser-chia-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango-przepis-idealny-na-lato?gclid=Cj0KCQjwpreJBhDvARIsAF1_BU2Fl8fw-9fYDqzGDOUKjniW_RLzKqxMNXrU-MXpXSSSMGHgEn0C3sgaAolDEALw_wcB

https://aniagotuje.pl/przepis/pudding-chia-z-mango

4 odpowiedzi na “Deser z nasion chia z mango…”

  1. HALA pisze:

    Cześć Eluniu, bardzo smakowicie te desery wyglądają na pewno się skuszę. Pozdrowionka i dobrej nocki.

    • Mandarynka Ela pisze:

      Witaj Halusiu…koniecznie musisz spróbować! Dla mnie deser jest smakowity i do tego zdrowy!

      Serdecznie pozdrawiam kochana…

  2. Beata pisze:

    Eluniu, zrobiłam i jestem zachwycona! Jest przepyszny i bardzo prosty do zrobienia, teraz zrobię z musem malinowym.

    Serdeczności posyłam…Beatka

  3. Irena pisze:

    Znam ten przepis i od lat go robię, moja rodzina go uwielbia. Polecam go również tym, którzy go jeszcze nie znają!
    Pozdrawiam serdecznie…Irenka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *