Czereśniowy trik ???

Kuchnia, Zdrowie i Uroda |

Czereśniowy trik ???

Musze przyznać, że dzisiaj po raz pierwszy dowiedziałam się o napoju-herbatce z ogonków czereśni ! Prowadząca profil na Instagramie pod nazwą domnawschodzie , dzisiaj tak napisała na ten temat:

“Znacie taki trik? Były czereśnie, teraz jest herbatka z ogonków 🍒 istny zero waste. Wiedzieliście, że można zrobić sobie taki ekstra napój?
Jest pełen mikroelementów, witamin i olejków eterycznych. Pozwala oczyścić organizm z toksyn i usprawnić metabolizm, działa też przeciwzapalnie. Dzięki temu pomaga na problemy ze stawami i różnego rodzaju bóle mięśniowe. Do tego herbatka wzmacnia układ moczowy, krwionośny i nerwowy.
Jest dobra dla każdego, szczególnie dla tych, co zmagają się z dną moczanową, bo obniża stężenie kwasu moczowego.

Przepis jest bardzo prosty, wystarczy około 30 ogonków wrzucić na 1 litr wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut i zostawić do naciągnięcia przez minimum 15 minut. Dla mnie najlepsza jest na zimno.

U mnie w kuchni, na parapecie już miseczka czeka:


Podobno: Napój jest dość gorzki, warto więc doprawić go odrobiną miodu. Napar pij dwa razy dziennie (najlepiej przed posiłkami).

Poniżej trochę informacji na temat czereśni ze strony medonet.pl :

Czy ogonki z czereśni pomagają schudnąć? Opinia dietetyka

W internecie można spotkać się z opinia, że czereśniowe ogonki (a konkretnie napar z nich przygotowany) są doskonałym środkiem wspomagającym odchudzanie – przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.

– Czereśnie to niesamowite owoce sezonowe o bogatych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Mają pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, pobudzają pracę trzustki, wykazują działanie lekko moczopędne, mogą ograniczać stan zapalny dróg moczowych i żółciowych. Mają niski indeks glikemiczny. Są również dobrym źródłem potasu, witamin z grupy B, wapnia, fosforu oraz żelaza. Takie same właściwości będą miały ogonki tych owoców, dlatego śmiało można je dodawać do sporządzania naparów/ herbatki. Jednak nie można znaleźć w piśmiennictwie żadnych informacji potwierdzających, że dzięki jedzeniu czereśni lub piciu naparu z ogonków można się pozbyć nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha – podkreśla Amanda Łabędzka, dietetyk Vitalia.pl.

Czereśnie opóźniają proces starzenia się organizmu

Najlepsze są owoce ciemnoczerwone lub bordowe, niemal czarne. Im ciemniejszy kolor, tym więcej w owocach przeciwutleniaczy – związków, które m.in. spowalniają starzenie i chronią przed chorobami, w tym nowotworami.

Czereśnie pomagają w walce z artretyzmem (dną moczanową)

Do powstania artretyzmu może przyczynić się niedobór witaminy B5 (kwasu pantotenowego). Związek ten możemy znaleźć w czereśniach. Aby uzupełnić te braki, chorym na dnę moczanowa zaleca się wręcz jedzenie czereśni. Spożywanie ich to też część profilaktyki.

Oprócz wymienionych właściwości, warto zaznaczyć, że czereśnie pomagają odkwasić organizm, wspomagają produkcję hormonów tarczycy, korzystnie wpływają na stan skóry i funkcjonowanie układu pokarmowego.

A jak ma się sprawa z ogonkami z czereśni?

Wartości odżywcze ogonków w czereśni

Ogonki z czereśni to doskonałe źródło manganu, potasu, miedzi, witamin A, B2, C, antyoksydantów, a także antocyjanów – barwników roślinnych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym. Korzystnie wpływają na układ nerwowy, ułatwiają wydalanie z organizmu zanieczyszczeń, zmniejszają obrzęki.

(Źródło: https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/owoce/czeresnie-wlasciwosci-dlaczego-warto-nie-wyrzucac-ogonkow-z-czeresni/e3hn3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *