Czas na krężałki !!!!
Kuchnia |
Wielu z Was na pewno się zastanawia o co tu chodzi ? Co to są krężałki, przez moją mamę nazywane kryżałkami ! Otóż zaraz wyjaśnię…. Krężałki to małe kapustki ukiszone w całości lub w połówkach. Znane są od wielu pokoleń tu na wschodzie Polski – są fantastycznym dodatkiem do drugiego dania zamiast np ogórków kiszonych. I z krężałkami jest tak, że albo je polubicie i każdego roku jesienią będziecie je smakować, albo wcale nie przypadną Wam do gustu. Po prostu trzeba je raz zrobić i spróbować. Innego wyjścia chyba nie ma ! Ja i moje córki je uwielbiamy!!! Już podaję przepis, który jest banalnie prosty.
Kupujemy kilka małych kapustek – tu na targu nie ma z tym problemu, ponieważ wszyscy znają tą potrawę i rolnicy z tą myślą je przywożą na targowisko . Następnie je myjemy i w zależności od ich wielkości, albo wkładamy do garnka w całości, albo kroimy na pół. Następnie zalewamy lekko osoloną wodą i gotujemy je do miekkości. Muszą być raczej trochę twarde niż rozgotowane. Potem tą wodę odlewamy i ponownie zalewamy wodą przegotowaną , osoloną. Wcześniej do słoja z kapustkami dodajemy całe główki czosnku rozbite tłuczkiem. Lekko zakręcamy słój i po ok.4-5 dniach krężałki są gotowe !
Kroimy je w grube plastry, polewamy wiejskim olejem rzepakowym….ja dodaję trochę magi! Spróbujcie, to jest proste a może Wam zasmakują. Smacznego!
Dodaj komentarz