Babka jajowata….

Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Babka jajowata…. Chyba każdy z nas zna babkę niemalże od dzieciństwa. Pamiętam jak moja babcia na wszelkie skaleczenia kazała nam przykładać liście babki (lancetowatej) i o dziwo… zawsze pomagała ! Ostatnio przeczytałam posta na fb  Żyj naturalnie na temat babki jajowatej , którą bardzo często spotykam u mnie spacerując po łąkach. Wynika z tego , że ma inne niż babka lancetowata zastosowanie , ale również bardzo cenne dla naszego organizmu , więc dzielę się z Wami tym wpisem :

 

Babka jajowata dla zdrowych jelit.
Nasiona babki jajowatej są naturalnym prebiotykiem, czyli substancją mającą bardzo korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Łupina babki jajowatej jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki. Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie, zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu. Regularne spożywanie nasion/łupin nasiennych babki jajowatej reguluje szereg chorób związanych z układem trawiennym, ale także z układem krwionośnym. Długotrwałe spożywanie nasion babki jajowatej powoduje obniżenie poziomu cukrów we krwi, cholesterolu i triglicerydów. Jak wykazały badania, nasiona i łuski babki jajowatej powodują obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego o 7% i frakcji LDL o > 10 %, co następuje po 8 tygodniach przyjmowania dawki 10 g/dobę.
Dodatkowo zapewnia regularne wypróżnianie się, a śluz pokrywa ścianki jelit, ograniczając tym samym wchłanianie lipidów oraz cukrów. Kleiki czy też napary z nasion babki jajowatej łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego, pomocne są również w leczeniu owrzodzeń i nadżerek.
Nasiona te szczególnie sprawdzają się podczas zaparć i biegunek. W przypadku zaparć zmiękczają konsystencję treści jelitowej, zwiększają jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. W czasie biegunek pochłaniają znaczne ilości wody ze stolca, zagęszczając go i tym samym zmniejszając dyskomfort związany z tą dolegliwością.
Nasiona i łupiny stosuje się również w przypadku rekonwalescencji po operacji odbytu i zaparć nawykowych takich jak hemoroidy. Nasiona i łuski babki mają też właściwości osłaniające. Mogą być stosowane np. podczas choroby wrzodowej.
Mimo tego, że badania nie są całkowicie jednoznaczne, dodając błonnik (12 g rozpuszczalnego błonnika dziennie) do swojej diety, a zwłaszcza psyllium, można pomóc obniżyć ciśnienie krwi. W jednym z badań w ciągu sześciu miesięcy suplementacji błonnika psyllium znacząco zmniejszyło się zarówno skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi u osób z nadwagą i nadciśnieniem tętniczym.

 

Zastosowanie zewnętrzne
Nasiona i łupiny babki można z powodzeniem wykorzystywać jako okłady przy suchych zapaleniach skóry, zapaleniu powiek i spojówek, podrażnieniach gałek ocznych, przy zespole suchego oka, przy łojotoku (odpowiednio nawilżona skóra zmniejsza wydzielanie łojotoku), przy trądziku różowatym, w czasie mrozów lub upałów na spierzchnięte wargi (okłady), na suche rany i odleżyny (okłady), przy atopowym zapaleniu skóry i suchych wypryskach.
Napar z nasion babki jajowatej
Jedną łyżkę nasion lub ½ łyżki łupiny nasiennej babki jajowatej zalać jedną szklanką gotującej się wody, następnie odstawić napar na około 20 minut. Jeżeli nasiona babki jajowatej zalejemy zimną wodą i pozostawimy na 6 godzin, otrzymamy macerat, który można przykładać na chorą skórę.
Przeciwwskazania

Preparaty ziołowe z babki jajowatej są przeciwwskazane dla osób, które cierpią na patologiczne zwężenie przewodu pokarmowego lub niedrożność jelit.

 

Jedna odpowiedź do “Babka jajowata….”

  1. Narcyza pisze:

    Muszę poszukać tej babki u siebie, akurat przydałaby mi sie mocno 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *