Szybkie jajeczne przystawki…

Kuchnia, Ogólna |

Szybkie jajeczne przystawki…

Zbliża się czas letni, czas spotkań przy stole w domu, w ogrodzie na tarasie…Mam nadzieję, że trzecia fala wirusa znacznie opada…oby na zawsze (tego nie wie nikt)! Myślę, że szczepienia na pewno przyczynią się do naszego bezpieczeństwa. Bez względu na wszystko nadal zachowajmy ostrożność i czujność, co nie oznacza, że mamy się izolować.

Spotykajmy się , róbmy sobie przyjemności i delektujmy się życiem…nigdy nie wiemy co na nas czeka za rogiem…

Dzisiaj posyłam Wam króciutki filmik o jajecznych przystawkach. Na pewno się przydadzą…szybkie, łatwe i ładnie podane :

 

Dlaczego warto jeść jajka ?

Jajka – wartości odżywcze

Jajka są bogatym źródłem pełnowartościowego, a zarazem łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Dieta bogata w białko szczególnie ważna jest dla dzieci do prawidłowego rozwoju i wzrostu tkanki kostnej. Jajka są niezwykle ważne w diecie człowieka, ponieważ dostarczają aminokwasów egzogennych, które nie są naturalnie wytwarzane w organizmie człowieka, a zarazem stanowią niezbędny składnik dostarczany z pożywieniem.

Jajka to prawdziwa skarbnica minerałów i witamin. Zawierają, m.in:

    1. witaminę A,
    2. witaminę D,
    3. witaminę E,
    4. witaminę K,
    5. witaminę B12,
    6. kwas foliowy,
    7. wapń,
    8. potas,
    9. fosfor,
    10. siarkę,
    11. cynk,
    12. żelazo,
    13. kwasy omega -3,
    14. kwasy omega -6

2 odpowiedzi na “Szybkie jajeczne przystawki…”

  1. Katarzyna pisze:

    Elu, smacznie tu dzisiaj u Ciebie, ciesze się za pozytywny post o jajkach

    Katarzyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *