Zakwas z buraków…

Kuchnia, Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Zakwas z buraków….już pisałam o cudownych właściwościach tego zdrowego napoju i podawałam przepis jak go zrobić .Wystarczy wpisać w moją wyszukiwarkę tytuł:  “Kończy się zima , łapmy formę”  i wyświetli się ten post.

Wczoraj znalazłam bloga Krytyka Kulinarna , który mnie zaciekawił … Przeglądając go natknęłam się na przepis autorki bloga –  Magdy .  Przepis wzbogacony pięknymi zdjęciami, na co jestem szczególnie wrażliwa , więc postanowiłam od razu przesłać Wam  . Z mojego doświadczenia  wiem , jak bardzo poprawia się kondycja i jak bardzo poprawiają się wyniki badań krwi po ok 3 tygodniach picia 2 szklanek dziennie. Warto zrobić takie badania przed kuracją i po – przekonacie się sami ,  co potrafi burak i ta prosta ( tania !) naturalna metoda . Zima się skończyła , nadciąga(!) wiosna warto więc zadbać o kondycję teraz , kiedy nasze organizmy są znacznie osłabione.

ŁAPMY FORMĘ ! DOBREGO DNIA MOI DRODZY !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

( zdjęcia i przepis z bloga Krytyka Kulinarna)

Zakwas

z buraków – odmładza, walczy z rakiem, niweluje kaca. Przepis na napój – orkiestrę!

To jest najprawdziwsze złoto. Kosztuje nic, wszystkie składniki mamy pod ręką, a o właściwościach prozdrowotnych zakwasu z buraków można napisać książkę. Trochę się w ostatnich latach zakręciliśmy na punkcie wszelakich super foodsów, a prawda jest taka, że prawdziwa moc jest na wyciągnięcie ręki.

 

Co zatem robi burak? Lista jest bardzo długa:

– obniża ciśnienie krwi
– ma silne działanie antynowotworowe i powinni się z nim zaprzyjaźnić wszyscy – zarówno osoby, które walczą z chorobą nowotworową, jak i cała reszta w ramach profilaktyki
– poprawia odporność
– jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego (dziewczyny planujące ciążę lub już ciężarne – to ważne info dla Was!), sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu i jeszcze pewnie całej litanii innych dobroci
– ma silne działanie krwiotwórcze
– niszczy wolne rodniki
– wspiera organizm przy chemioterapii
– łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
– obniża poziom cholesterolu
– reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego
– ma dużo błonnika, więc szybko daje uczucie sytości, a tym samym wspiera odchudzanie
– działa uspokajająco i poprawia koncentrację
– zwiększa poziom hormonów odpowiadających za owulację i korzystnie wpływa na potencję (to ważne info dla starających się o dziecko)
– znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm
– działa przeciwzapalnie
– doskonale wpływa na kondycję (gdzieś czytałam o badaniach, z których wynika, że do 30% zwiększa wydolność, a to różnica mniej więcej taka, jak między amatorem a wyczynowcem. No, heloł!)

Mało? Jeśli burak nie jest prawdziwym super foodsem, to ja nie wiem co nim jest. Wiem natomiast, że od czasu, kiedy codziennie do śniadania wypijam szklankę tego specyfiku czuję się jak młody bóg. Czy tam bogini. Jedynie chorzy na cukrzycę powinni uważać na buraki, bo mają dużo cukru i wysoki indeks glikemiczny. Cała reszta niech sobie nie żałuje.

Zakwas z buraków – przepis

zakwas z burakow przepis dr dabrowska


Składniki:

– 2 kg ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli

Przygotowanie:

1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.

2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.

3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.

5. Pro tipy:

– jeśli warzywa wypływają, to dociążamy je talerzykiem
– należy do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go odłowić czystą łyżką i wyrzucić, ponieważ to może być powodem pleśnienia, a tego byśmy nie chcieli
– jeśli uda Wam się kupić w ogrodniczym wawrzyn, to takie liście laurowe są daleko bardziej aromatyczne od suszonych. Warto mieć, ja swój krzew przywiozłam z Włoch i ma tyle wzrostu, co ja
– przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces

zakwas z burakow przepis dr dabrowska

zakwas z burakow przepis dr dabrowska

Smaczności i zdrowia!

Magda

Uważasz, że to przydatny tekst? To podaj dalej!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *