Czosnek i miód…idzie zima !

Ogólna, Zdrowie i Uroda |

Idzie zima, zbliża się do nas już dużymi krokami ! Za oknem czas jesiennej słoty ….deszcze, chłody i wiatry, a potem zima i przesilenie wiosenne. Przed nami kilka miesięcy bardzo dużej podatności na infekcje ! Już teraz musimy zapobiec chorobom, aby przetrwać ten trudny dla naszego organizmu czas !

Nie trzeba wydawać fortuny w aptece, ale warto sięgnąć po naturalne metody! Ja o tej porze włączam do kuracji wzmacniającej przede wszystkim czosnek. Do tej pory miażdżyłam ząbek czosnku wieczorem i zalewałam łyżeczką oleju rzepakowego dodając 1/2 łyżeczki majeranku ! Rano na czczo zjadałam tą miksturkę i tak przez okres 2 tygodni !

Poniżej podaję Wam inny sposób na wzmocnienie odporności, który znalazłam w internecie ! Bardzo mnie zaciekawił i już dzisiaj przyrządzę sobie taką miksturę, której przepis znajdziecie na końcu !

lk h

Znany wszystkim czosnek to m.in. związki bakteriobójcze, błonnik, witaminy z grupy B, związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Przyjmowany regularnie nie tylko wspomaga odporność, ale chroni przed działaniem wolnych rodników i reguluje poziom cholesterolu – najlepszy jest surowy, np. pokrojony w plasterki na kanapkę lub zmiażdżony. Poddany obróbce termicznej traci właściwości bakteriobójcze, ale nadal pozostaje znakomitym antyutleniaczem i środkiem przeciwgrzybicznym. Od starożytności znane jest też dobroczynne działanie miodu. Jego moc to witaminy, mikroelementy, kwas foliowy, biotyna, a także nadtlenek wodoru, któremu miód zawdzięcza swoje działanie antyseptyczne. Codziennie rano wypij pół szklanki wody, w której poprzedniego wieczoru rozpuściłeś łyżkę miodu. Miód dodaj do ciepłej (a nie gorącej wody) i zostaw, by przez noc aktywizowały się zawarte w nim substancje.

 

Czosnek i miód to silne antybiotyki, wzmacniające układ odpornościowy. Najlepiej działają jedzone razem, a co zaskakujące… na czczo!

 

Korzystne właściwości zdrowotne czosnku znane są od lat. Okazuje się, że miód potęguje jego dobroczynne działanie. Jeszcze lepiej, gdy zjada się go na pusty żołądek – jest to idealne rozpoczęcie dnia. W tej sposób przygotowujesz go do trawienia pokarmów w najbardziej optymalny sposób. Wiąże się z tym wiele korzyści: mniejsza skłonność do tycia, pełne wykorzystanie składników pokarmowych przez organizm oraz lepsza detoksykacja. Na co jeszcze mają wpływ?

n k

Zdrowe serce

Gdy czosnek trafia do żołądka, wzmaga produkcję soków trawiennych, niezbędnych do prawidłowego wchłaniania żelaza. Ponadto czosnek redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie, zmniejszając tym samym ryzyko powstawania zakrzepów. Pomoże to uniknąć problemów sercowo-naczyniowych.

Piękna skóra

Czosnek jest silnym przeciwutleniaczem, który reguluje komórki ciała. Wpływa to korzystnie na wygląd skóry, gdy większość produktów do pielęgnacji zawiera substancje chemiczne, wywołujące często stany zapalne. Spożywanie czosnku może znacznie poprawić wygląd cery – rozjaśnić i wspomóc w walce z trądzikiem.

Mocny system odpornościowy

Regularnie spożywanie czosnku wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc przed bakteriami i drobnoustrojami. Dodawaj go zatem jak najczęściej do potraw, by ustrzec się przed atakami wirusów i bakterii.

Jak działa miód?

Okazuje się, że spożywanie miodu może mieć korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Jedzenie czosnku i miodu na pusty żołądek dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, zmniejszając przy tym łaknienie. Co więcej działa odprężająco – redukuje produkcję kortyzolu, odpowiedzialnego za stres.

Zmniejsza stany zapalne i dodaje energii

Spożywanie miodu może łagodzić przewlekłe bóle – pomoże poprawić jakość twojego życia.

Przy spadku energii, zamiast wybierać energetyczne napoje z dodatkiem cukru, wypij wodę z miodem. Dodaje sił i rewelacyjnie wpływa na zdrowie.

Miód i czosnek na pusty żołądek

Do sporządzenia mikstury będziesz potrzebować: 12 ząbków czosnku, 1 filiżankę miodu oraz szklany słoik z pokrywką.

Posiekaj drobno czosnek, przełóż do słoika i wymieszaj z miodem. Zamknij szczelnie i przechowuj w ciemnym miejscu przez tydzień. Po upływie tego czasu, mikstura jest gotowa do spożycia.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czosnek-i-miod-niesamowite-korzysci-dla-zdrowia,nId,2455312#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czosnek-i-miod-niesamowite-korzysci-dla-zdrowia,nId,2455312#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *